Ma Géza napja van.

Mi a kereskedelmi gázolaj?

A kereskedelmi gázolaj olyan dízel üzemanyag, melyet a jogszabályoknak megfelelően tankoltak meghatározott fuvareszközökbe, és melynek literjei után adó-visszatérítés illeti meg az arra jogosultakat. A visszatérítés mértékét a jövedéki törvény és a kőolaj világpiaci árának alakulása határozza meg. A kereskedelmi gázolaj jogintézményét a magyar állam 2011. január 1-jétől vezette be a magyarországi fuvarozók összefogásának, valamint a hatékony érdekképviseleti munkának köszönhetően.


A kereskedelmi gázolaj után járó adóvisszatérítés nem automatikus rendszerű. A visszatérítést igénylés formájában kérelmezni kell az adó- és vámhatóságnál.


KI ÉS MILYEN JÁRMŰVEL JOGOSULT KERESKEDELMI GÁZOLAJ ADÓVISSZAIGÉNYLÉSRE?

 • díj ellenében történő árufuvarozás: ellenszolgáltatás fejében, kizárólag közúti árufuvarozásra szolgáló, legalább 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművel vagy nyerges járműszerelvénnyel (nyergesvontatóval) rendelkező árufuvarozók

 • saját számlás áruszállítás: saját költségre, kizárólag közúti árufuvarozásra szolgáló, legalább 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművel vagy nyerges járműszerelvénnyel (nyergesvontatóval) rendelkező áruszállítók

 • díj ellenében történő személyszállítás: 8+1-nél több ülőhelyes autóbusszal rendelkező személyszállítók

 • saját számlás személyszállítás: 8+1-nél több ülőhelyes autóbusszal rendelkező személyszállítók


KI KÉRHETI AZ ADÓ-VISSZATÉRÍTÉST?

 • a gépjármű üzembentartója
 • a gépjármű bérlője


MILYEN TANKOLÁSNÁL?

 • töltőállomáson rendszámra szóló üzemanyagkártyával vásárolva
 • magyarországi telephelyen elektronikus mérőeszközön keresztül tartályából tankolva


MEKKORA A VISSZAIGÉNYELHETŐ JÖVEDÉKIADÓ-RÉSZ?

 • 2019/I-II-II-IV. negyedévben a járműbe tankolt gázolajra: 3,50 forint adó-visszaigénylésként


MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT KÉRHETŐ VISSZATÉRÍTÉS?

 • évente, legkorábban a tárgyévet követő év január hónapjának 20. napjától
 • negyedévente, legkorábban a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjától
 • havonta, legkorábban a tárgyhót követő hónap 20. napjától

A VISSZATÉRÍTÉS JOGÁNAK KELETKEZÉSE ÉS VÉGE:

» Az adó-visszaigénylési jog a vásárlás, illetve a telephelyen történt tankolás napján keletkezik (amikor a gázolajat betöltötték a járműbe).

» Az adó-visszaigénylési jog a vásárlás, illetve a telephelyen történt tankolás hónapját követő 12 hónapon belül mindenképpen fennáll, sőt, 5 éven belül is érvényesíthető, ha a tankolás 2017. július 1. után történt. Ez utóbbi esetben az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. tv. 202. §-ának 1. bekezdésében leírt elévülés szabályait kell alkalmazni. Javasolt azonban a havi, negyedéves vagy éves visszaigénylés választása!


FONTOS! Ha az Ön vállalkozásának életében fontos változás történt (székhely, telephely, ügyvezető, kapcsolattartó, elérhetőség változása), vagy akár a kereskedelmi gázolajat tankoló járműparkjában, járműveinek adataiban módosult valami (rendszámcsere, jármű eladása stb.), ne felejtse el bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hiszen a hatóság adócsalásként értékeli, ha figyelmetlenség miatt olyan járműre történik a visszaigénylés, mely már nem a flotta része!


TOVÁBB AZ ÜGYINTÉZÉSBEN »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.