Ma Hajnalka napja van.

TSM-mérések: a rendszer újabb közös tesztelését kéri az MKFE Mosóczi László államtitkártól

A TSM-rendszer bő egy éves működésének tapasztalatai alapján az MKFE indokoltnak látja egy újabb, ezúttal az ITM és az érdekképviselet által közösen felügyelt tesztmérési nap megszervezését. Karmos Gábor – élve a rendszer tavalyi élesítést megelőző május 31-i, az ITM és az érdekképviseletek közötti utolsó egyeztetésen elhangzott ígérettel – arra kéri a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, hogy támogassa egy ilyen mérési akció mielőbbi megszervezését.


Karmos Gábor főtitkár a közlekedési államtitkárnak megküldött levelében mások mellett kiemeli, hogy az Egyesülethez az elmúlt bő egy évben nagy számban érkeztek visszajelzések olyan vállalkozásoktól, amelyek a TSM mérés után pár száz kilogrammos össztömeg túlsúly miatt kaptak bírsághatározatot, miközben szinte kivétel nélkül rendelkeztek legalább egy hitelesített, statikus mérőeszközön végzett mérési eredménnyel is, amely kivétel nélkül azt igazolta, hogy a jármű nem volt túlsúlyos a közúti közlekedése során.

A főtitkár egyben arról is tájékoztatta Mosóczi László államtitkárt, hogy bár a fuvarozók rendszerint élnek a jogorvoslati lehetőségekkel (bizonyítási indítvány, fellebbezés), de a tapasztalat szerint a hatóság rendre elutasítja ezeket a kérelmeket.

Az MKFE tavaly decemberben – külső szakértők megbízásával – elkészíttetett egy a TSM rendszer gyakorlati működését elemző tanulmányt, amelynek egyik fontos következtetése, hogy a WIM szenzorok néhány (2-3) hónap elteltével már 10%-os mértékű eltérést produkálhatnak, ezért a hiteles eredmények megőrzése érdekében mindenképpen indokolt a pályatestbe épített szenzorok folyamatos felülvizsgálata.

Az MKFE – az Egyesület Árufuvarozási Tanácsának ajánlása alapján és a fuvarozók védelme érdekében – egyben arra és kéri a jogalkotókat, hogy módosítsák a TSM-méréseknél az össztömeg érték meghatározásának gyakorlata akként, hogy a tengelyenként 8%-al korrigált értékek összeadása adja a korrigált össztömeget.

A dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak megküldött levelet  IDE kattintva töltheti le.

MKFE kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.