Ma Dénes napja van.

Kormányzat: pénzügyi könnyítések a szakma szereplőinek

Március 18-án, a veszélyhelyzet kihirdetését követő 7. napon a kormány a járványügyi és egészségügyi rendelkezéseket követően gazdasági kérdésekben is fontos döntéseket hozott. A tegnap kihirdetett rendelkezéseket rövid időn belül számos újabb fogja követni.


A tegnapi kormányrendelet tagjainkat érintő legfontosabb rendelkezései a következők:

  • Minden vállalkozás és magánszemély a veszélyhelyzet fennállása alatt, a hiteleiből, kölcsönszerződéseiből ill. pénzügyi lízingszerződéseiből eredő tőke-, kamat- ill. díjfizetési kötelezettsége teljesítésére év végéig  fizetési haladékot kap. A fizetési moratórium időtartamát a Kormány meghosszabbíthatja. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje ill. a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés év végéig meghosszabbodik. Ezeket a rendelkezéseket a március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.
  • A 2020. március 19-én követően megkötött szerződések alapján felvett fogyasztói hitelek esetén a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 5 %-al növelt mértékét.
  • A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatási szektorokban a munkáltatók 2020 március, április, május és június hónapokban mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, és ezekben a szektorokban a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget kell teljesíteni azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 Ft-ot. A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek június 30-ig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.
  • A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól június 30-ig mentesülnek.
  • Döntések születtek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is azzal a céllal, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

A részletes szabályokat a mellékelt kormányrendeletből itt » ismerhetik meg.


Az MKFE Személyszállítási Tanácsának elnöke a munkaszervezettel együtt dolgozik azon, hogy a március 18-i kormányrendeletet követő, részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletekben a harmadik pontban ismertetett, turizmus szektorra vonatkozó kormánydöntés az autóbuszos személyszállítókra is vonatkozzon!

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.