Ma Gedeon napja van.

Egyesületünk az útburkolat felülvizsgálatát kéri Szolnoknál

2021 nyarán három balesetben — két halálos balesetben és egy tömegszerencsétlenségben — összesen hatan vesztették életüket és tizenhárman sérültek meg ugyanott, a Szolnokot elkerülő 4-es főút első vasúti felüljárójának déli végénél. A balesetek hasonlósága, valamint egy korábban készített menetkamerás fedélzeti videofelvétel arra enged következtetni, hogy az esetekben szerepet játszhatott az útburkolat hibája is. Egyesületünk a burkolat felülvizsgálatát és az esetleges hiba azonnal kijavítását sürgeti.


A 2021. június 4-én, július 22-én és augusztus 4-én bekövetkezett három baleset a Szolnokot délről elkerülő 4-es főút 92-93-as kilométerszelvényének szinte ugyanazon métereinél, éppen a Budapest-Szolnok vasútvonal közúti felüljárójánál, annak déli végén, a dilatációs szerkezetet fedő útburkolat környezetében történt a 92+300-as hektométernél. Az áldozatok közül egy buszvezető volt, hárman tehergépjármű-vezetők. Az augusztus 4-én történt frontális ütközésnél a két jármű teljesen kiégett.

Az elsődleges jelentések szerint a balesetek ugyanúgy történtek: a felüljáróról lefelé haladva a járművek váratlanul és tisztázatlan okból áttértek a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütköztek egy szembejövővel. A dolog előzménye, hogy az Interneten több ezren osztották meg azt a videót, melyben egy nehéz-tehergépjármű fedélzeti kamerája (még áprilisban) menet közben rögzíti, ahogyan az útburkolat hirtelenül megdobja a szerelvényt, mely a bal oldalra lendül át. A videót közzétevő tehergépjármű-vezető a bejegyzésében még akkor külön felhívta kollégái figyelmét, hogy a 92-93-as km-szelvénynél átívelő felüljáró déli oldalán, a felüljáróról lefelé vigyázzanak, mert a burkolat hibájából a jármű áttér a menetirány szerinti bal pályára.

Bár a balesetek szakértői rekonstrukciós vizsgálata, valamint azok pontos okainak feltárása még hónapokig tarthat, azonban egyesületünk levelet intézett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságához, valamint a megyében illetékes rendőr-főkapitánysághoz az útszakasz megvizsgálását sürgetve, valamint az esetleges úthiba kijavításának érdekében.

teljes levél »

Frissítés (2021. 08. 13.): A Magyar Közúttól, valamint tagvállalkozásainktól érkezett információk szerint az útburkolat felújítása a jelzett szakaszon megkezdődött.


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.