Ma Béla napja van.

Két éjszakára felfüggesztik a hétvégi kamionstopot

Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy az ITM a tegnap kihirdetett 96 órás kamionstopot az alábbiak szerint módosította.


Az ITM közleménye:

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása pénteken 22 órától kedden 22 óráig tart a nemzeti ünneppel négynaposra hosszabbodó hétvégén. A kamionstopot vasárnap és hétfőn éjjel tíz-tíz órás időtartamban, este 22 órától reggel 8 óráig felfüggesztik. A korlátozás alól a hosszú hétvégén mentesülnek a napi fogyasztási cikket* szállító járművek is.

A szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai fuvarozó vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg feladataikat, a kevésbé forgalmas éjszakai órákban célba juttathassák a rájuk bízott árukat.

A korlátozás alól az általános szabályok szerint mentesülnek többek között az élő állatot, gyorsan romló élelmiszert vagy üzemanyagot, tüzelőanyagot szállító járművek is. A kamionstop nem vonatkozik a humanitárius küldeményekre, így az Ukrajnából menekülőknek gyűjtött adományokra sem. Ezen a hétvégén megszakítás nélkül közlekedhetnek a napi fogyasztási cikket szállító tehergépkocsik is.


Szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy az érdekképviseletek a fenti eredményektől eltérő javaslattal, a kamionstop eredeti állapotának (2x24 óra stop) visszaállítását kérték az ITM-től.

A fenti könnyítés értelmében a nemzetközi és belföldi fuvarfeladatok az előttünk álló hétvégén két időablakban, vasárnap 22:00 hétfő 00:800 óráig, majd hétfő este 22:00 órától kedd reggel 08:00 óráig korlátlanul végezhetők. A fennmaradó időszakban a a napi fogyasztási cikket szállító járművek menetesek, azok is, amelyek külföldről érkeznek Magyarországra.

*A napi fogyasztási cikkere vonatkozó tájékoztatás:
A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 18a. pont:
18a.  napi fogyasztási cikk: a vendéglátó tevékenység keretében értékesített termékek kivételével olyan, a lakosság napi szükségleteinek, igényeinek kielégítésére szolgáló élelmiszer, illatszer, drogériai termék, háztartási tisztítószer és vegyi áru, higiéniai papírtermék, amelyet a fogyasztó jellemzően legfeljebb egy éven belül elfogyaszt, elhasznál vagy lecserél”.


Az ITM weboldala: https://kormany.hu/hirek/ket-ejszakara-felfuggesztik-a-hetvegi-kamionstopot



MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.