Ma Brigitta napja van.

Budapest: forgalmi rend az atlétikai VB alatt

Térképes tájékoztató kamionosoknak, buszosoknak, kisáruszállítóknak

2023. augusztus 19–27. között rendezik meg Magyarország történetének eddigi legjelentősebb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot, melynek Budapest ad otthont. A sportrendezvény idejére esik a magyar államalapítás ünnepe is. A két alkalom ideje alatt összesen 372 forgalmi eseményváltozás, azaz közúti forgalomkorlátozás lép életbe a város útjain.


A sportrendezvény színhelye a város déli részén fekvő Nemzeti Atlétikai Központ, míg az utcai futóversenyeket Budapest belvárosában rendezik meg. A világméretű eseményre 200 országból 2 ezer sportolót, 8 ezer sportdiplomatát, valamint több százezer vendéget és sportrajongót várnak. A sporteseményre 300.000 jegyet adtak el.


Fontos tudnivaló a fővárosban turistabusszal dolgozó, valamint kisáruszállító járművekkel és kamionokkal közlekedő szállító-fuvarozó vállalkozásoknak, hogy a lezárások és terelések 2023. augusztus 3-án megkezdődtek, és szeptember 15-ig tartanak majd, addigra áll vissza a forgalmi rend a megszokott kerékvágásba.


Kamionos forgalom Dél-Pesten és a Csepel-szigeten:

A Nemzeti Atlétikai Központ a Rákóczi- (volt Lágymányosi-) hídtól délre, a Soroksári út és a Duna között helyezkedik el (térkép), ahol a nehéz-tehergépjármű-forgalomnak hosszú évek óta eleve célforgalmas, engedélymentes közlekedése van gyakorlatban a közeli iparterületek és a Csepel-sziget északi csücskén fekvő logisztikai parkok, létesítmények kiszolgálása miatt. Ez a városrész azonban kiemelten érintett lesz a versenyek időszakában, ezért a főváros déli területén a kamionosoknak is tilalmakra, közlekedési fennakadásokra kell számítaniuk, különösen a Soroksári út, Weiss Manfréd út, Kvassay Jenő út, Közvágóhíd, Rákóczi-híd környezetében!


A nemzeti ünnep hétvégéjén a kamionstop az alábbiak szerint alakul: 2023. augusztus 19. (szombat) 15:00 órától » augusztus 20. (vasárnap) 22:00 óráig (a tilalom minden 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárműre vonatkozik!).


Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér:

Szintén élénk személyforgalom várható a Ferihegyi reptérre vezető úton, valamint az M0-ás körgyűrűn és a reptérről bevezető utakon (M3, M4, M5).


Turistabuszosok, figyelem!

Tíz napon keresztül megállási tilalom lép életbe 2023. augusztus 21-én 00:00 órától augusztus 31-én 24:00 óráig a Budai Vár alatt található Dózsa György téri buszparkolóban. A Belvárosban is rendkívül nehéz lesz a buszok mozgása, a Városliget és a Hősök tere szintén folyamatos korlátozások színhelye lesz! Az augusztus 20-i nemzeti ünnepen az egész Belvárost és az összes belvárosi Duna-hidat lezárják a korábbi évek gyakorlata szerint.

A Várkapitányság tájékoztatása szerint augusztus 20-án a Budavári Palotanegyedet a reggeli óráktól kezdve csak egy irányból lehet majd megközelíteni. A Savoyai terasz és a Szent György utca zárása miatt a Szent István-terem, a Hunyadi udvar és a Csikós udvar is csak a Palota út irányából érhetők el. A tabáni liftek mellett a Karakas pasa tornya melletti gyalogos feljárót javasolják, a Lovarda szintjén pedig a Stöckl-lépcső, vagy a Hauszmann-féle rámpa használatát tanácsolják. A terület elhagyása is ezeken az útvonalakon lesz lehetséges. Az ünnepnapon a Várkert Bazár nyitva tart, azonban a Mária-lift nem fog üzemelni. A Budavári Palotanegyed befogadóképessége korlátozott, ezért előfordulhat, hogy a hatalmas érdeklődés miatt időszakosan a Budavári Palotanegyedbe a Tabán irányából sem lehet majd feljutni.


lezárások, tilalmak az atlétikai világbajnokság alatt (a BRFK listája interaktív térképpel) »

lezárások, tilalmak az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából (a BRFK listája interaktív térképpel) »

a világbajnokság hivtalos honlapja »

a Szent István nap hivatalos honlapja »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.