Ma Irma, Tímea napja van.

Hatályba lépett az MKFE új Alapszabálya!

Tisztelt Tagjaink! Örömmel adunk tájékoztatást arról, hogy a Fővárosi Törvényszék 2023. július 7-i keltű határozatával az Egyesület 2023. május 20-i küldöttgyűlése által elfogadott» Alapszabály-módosítását elfogadta és nyilvántartásba vette. A módosított Alapszabály 2023. május 21. napjától hatályos és alkalmazandó azzal a kivétellel, hogy a kooptálásra és a póttagság intézményére vonatkozó rendelkezések először az Egyesület 2026. évi tisztújító Küldöttgyűlése előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatban kerülnek alkalmazásra.


Május 21-től hatályos a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének új Alapszabálya. A Törvényszék által befogadott szabályok – a 2023. május 20-i Küldöttgyűlésen véglegesített szövegezéssel – pontosítanak több, a tagsági jogviszonnyal kapcsolatos kérdést, mások mellett rögzítik, hogy a tag képviseletét nem természetes személy tag esetén vagy a törvényes képviselője, cégjegyzékbe bejegyzett egyéb képviselője vagy „szakmai irányító”-ja útján gyakorolhatja.

Fontos változás, hogy a továbbiakban az Egyesület tagjai jogosultak megismerni tagtársaik névsorát és az MKFE képviselőjük (vármegyei képviselő) elérhetőségét.

Az új Alapszabály – a jogszabályoknak való megfelelés érdekében – pontosítja a megválasztott tisztségviselők mandátumának időtartamát, és a Küldöttgyűlés döntése értelmében a továbbiakban a választott tisztségviselők azonos tisztséget egymást követően több cikluson keresztül is viselhetnek majd. A módosítást követően szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok, a jövőben nem lehet vezető tisztségviselő, illetve választott tisztségviselő az, aki az Egyesülettel, vagy az Egyesület többségi tulajdonában álló gazdaság társasággal munkaviszonyban áll.

A jogszabályoknak való megfelelés érdekében az új Alapszabály 90 napról 45 napra csökkenti a tisztségviselő-választás tárgyában tartandó Küldöttgyűlés időpontjáról való tájékoztatás időtartamát, és a Küldöttgyűlés hatáskörébe utalja az Egyesület választott tisztségviselőinek és testületeinek ügyrendjét szabályozó Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadását. Az Egyesület Munkaszervezetének Működési Rendjéről szóló szabályzat elfogadása elnökségi hatáskör marad.

Az elfogadott szabályok szerint a Küldöttgyűlés – a személyi kérdések kivételével – nyílt szavazásokkal hoz döntéseket. Az új Alapszabály emellett szigorít is a szavazás szabályain, kimondja, hogy az Egyesület valamennyi tagját küldöttnek kell tekinteni abban az esetben, ha a szavazás tárgya az Egyesület feloszlásának kimondása, más egyesülettel való egyesülése, valamint az Egyesület jogutód nélküli megszűnése esetén a vagyonról történő rendelkezés. A szavazás ezekben az esetekben akkor érvényes, ha az Egyesület valamennyi tagjának ¾-e érvényesen szavaz, és ha a szavazatok ¾-e a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Ilyen tárgyában összehívott Küldöttgyűlés pedig csak személyes részvétellel tartható meg.

Jelentős, a 2026-os tisztújító küldöttgyűléssel életbe lépő változás, hogy az egyes testületeknél a választást követően esetleg kieső tagokat egy póttag megválasztásával, majd szükség esetén kooptálással lehet biztosítani. További létszámcsökkenés esetén azonban továbbra is a soron következő Küldöttgyűlésen, választás útján kell a tesztület létszámát kiegészíteni.

Kiegészültek és pontosításra kerültek a Választási szabályok (I. számú melléklet), mások mellett a küldöttek és vármegyei képviselők választásának szabályai, a választásokat megelőző jelölési időszakra vonatkozó rendelkezések, és az egyes tisztségek választási fordulóinak előírásai.

Szintén fontos változás, hogy a továbbiakban megszűnik az árufuvarozók és személyszállítók tagdíjának differenciálása – 2023. második félévétől egységes tagdíjmegállapítást ír elő az új Alapszabály –, továbbá 2024-től automatikus infláció- vagy deflációkövető tagdíjmegállapítást vezet be az Egyesület. A tagdíjfizetés vonatkozásában pontosításra került, hogy a tag minden év március 1-ig köteles a tagdíjmegállapítás alapját képező járműszámot igazoló dokumentum mindenkor hatályos másolatát megküldeni az Egyesületnek.  

A módosított Alapszabály elérhető az MKFE honlapján»

 

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.