Ma Márk napja van.

Koronavírus: hírek, információk Olaszországról

Európában Olaszország volt az első, mely korlátozásokat léptetett életbe a koronavírus-járvány terjedése miatt. Az egyes járványhullámok során a szabályok folyamatosan változtak és változnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Olaszország vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt egyéni védőfelszerelések használata kötelező.


Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!


Újra érvényben a hétvégi és ünnepnapi korlátozás (kamionstop)!



június 7., kedd, 13:20
Olaszország 2022. június 1-jétől eltörölte a zöldkártya-kötelezettséget, melyet a koronavírus-világjárvány ideje alatt vezetett be. Az okmány már nem szükséges annak, aki olasz területre lép. A kártya bemutatási kötelezettségét egyedül csupán az egészségügyi intézményekben tartják fenn. (Olaszországban az elmúlt két évben 17 millióan fertőződtek meg koronavírussal, és 167 ezer ember halt meg a betegségben.) Forrás: FIAP


április 1., péntek, 11:15
Olaszország 2022. április 1-jétől enyhít a járványügyi korlátozásokon:

• több helyszín esetében eltörölték az oltási igazolás bemutatásának kötelezettségét
• semmilyen oltási vagy más védettségi igazolás nem kell a szállodákban és más szálláshelyeken
• zárt térben, tömegközlekedési eszközön, az üzletekben, mozikban, színházakban, sportcsarnokokban, nyitott stadionban valamint szabadtéri csoportos és tömegeseményeken továbbra is FFP2-maszk kötelező
• a tranzit és teherforgalom továbbra is mentesül a korlátozások alól (kivétel a maszkviselés)

További információ elérhető: forrás (hirado.hu)

február 2., szerda, 12:05
Olaszország: 2022. február 1-től a védőoltáson alapuló Covid-igazolvány (Green Pass) érvényességi ideje 9 hónapról 6 hónapra csökken. Az időtartamot minden esetben az utolsó oltás dátumától kell számolni.

Forrás: Konzuli Szolgálat

december 15., szerda, 16:10
Olaszország: 2021. december 16-tól a teljes oltási cikluson átesett személyek is csak negatív koronavírus teszttel (24 óránál nem régebbi AG-antigén gyorsteszt, vagy 48 óránál nem régebbi PCR teszt) léphetnek be Olaszországba. Az oltatlan személyeknek negatív teszt birtokában is 5 napos karanténkötelezettséget kell vállalniuk. A rendelet 2021. december 16-tól 2022. január 31-ig lesz érvényben!

Beutazási feltételek alól mentesülnek (ugyanakkor kötelező a PLF adatlap kitöltése):
    - hivatásos gépjárművezetők
    - további kivételek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

A PLF adatlap kitöltése az országba való belépéshez, olaszországi le/felrakó esetén szükséges. A következő linkre kattintva a beutazó gépkocsivezető regisztrálja magát, megadja a személyi adatait, valamint az utazásra vonatkozó információkat. A rendszer az e-mail-címére értesítést küld mind a sikeres jelszóválasztásról, mind pedig a folyamat végén az űrlap sikeres kitöltéséről. Az elektronikus felület egy PDF-dokumentumot generál a beutazónak, melyet elektronikusan vagy nyomtatva magával kell vinnie az útra, és kérésre be kell mutatnia. Regisztráció: https://app.euplf.eu/#/

Forrás: Konzuli Szolgálat; IRU

október 18., hétfő, 10:00
Olaszország: oltás nélkül is bemehet a le- és felrakóhelyre a gépkocsivezető. Az IRU-tól és az olasz társegyesületünktől (FIAP) érkezett friss tájékoztatás szerint 2021. október 15. után is megmarad a nemzetközi teherfuvarozásban tevékenykedők számára a Green Pass mentesség, de kizárólag néhány további előírás betartása mellett!

A FIAP tájékoztatása szerint » tisztázódott több kérdés is a Grenn Pass kötelezettség körül. Így mások mellett egyértelművé tették az olasz hatóságok, hogy – összhangban az Európai Bizottság Green Line ajánlásaival, amely az áruk és személyek mobilitásának zavartalanságát tűzte ki célul – az olasz Egészségügyi Minisztérium rendeleteiben foglalt és jelenleg is hatályos rendelkezéseinek sérelme nélkül - a külföldről érkező szállítóeszközök személyzete továbbra is megközelítheti a le- és felrakóhelyeket az EU által elfogadott oltási igazolvány nélkül is. A közlemény szerint ennek feltétele az, hogy az áruk ki- vagy berakodását más személy végzi el, a gépkocsivezetőknek a járműben kell maradniuk. E megközelítésben a jármű nem tekintendő „munkahelynek”, azaz nincs szükség Green Pass bemutatásra. [Tagi visszajelzés alapján előfordulhat, hogy az olasz le- és felrakóhelyek csak negatív gyorsteszttel engedélyezik a telephelyre való behajtást. Ezekre az esetekre a gépkocsivezetők tarthatnak előre beszerzett gyorstesztet a kabinban, amelyet akár a helyszínen is el lehet végezni.]

Ugyanakkor az olaszországi fuvarfeladatok megkezdése előtt továbbra is kötelező a Passenger Locator Form (Utaskereső űrlap) Olaszországra történő kitöltése, ezt várhatóan ellenőrizhetik is a hatóságok. Az űrlapot itt » érheti el.

(Forrás: IRU FIAP)

október 13., szerda, 14:43
Olaszország arra készül, hogy 2021. október 15-től az országban történő munkavégzéshez oltási igazolványt kér a munkavállalóktól. Mivel egyértelmű és hivatalos állásfoglalás ebben a kérdésben még nem látott napvilágot, egyelőre úgy is értelmezhető a rendelkezés, hogy az oltási igazolványt azoktól is elkérhetik a munkahelyeken, akik nem az adott vállalkozás munkavállalói, de valamilyen ügyben be kell lépniük a cég telephelyére, ide értve pl. a nemzetközi gépkocsivezetőket is, akik le- vagy felrakóhelyre érkeznek. Feltételek ebben az esetben:

• van oltási igazolványa, az oltás Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az olasz hatóság által elismert oltóanyaggal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) történt, és a teljes oltási ciklus lezárultát követően (valamennyi előírt dózis beadása után) 14 nap már eltelt; VAGY

• van gyógyultsági igazolványa, a gyógyult és a fertőzést igazoló első teszttől 180 nap még nem telt el; VAGY

• 48 óránál nem régebbi negatív antigén (AG) vagy PCR teszt eredményén alapuló tesztigazolványt tud felmutatni (papír alapút vagy digitálisat)

Hivatalos levélben fordultunk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez annak érdekében, hogy az orosz (Szputnyik) ill. kínai (Sinopharm) készítménnyel oltott hivatásos gépjárművezetők is ugyanolyan járványügyi elfogadottságban részesülhessenek, mint azok, akik nyugati oltásokat kaptak. Mentességek itt »

október 5., kedd, 16:16
Olaszország előrevetítette, hogy 2021. október 15-től csak oltott gépkocsivezetőket engednének be az országba. Bővebben erről a témáról »

június 1., kedd, 16:45
Olaszországban eltörölték a teherforgalomban közlekedő gépjárművezetők járványügyi bejelentési kötelezettségét! Az új szabályok mentesítik a hivatásos gépjárművezetőket a tesztelési és karanténkötelezettségek alól is. További információ elérhető az esteri.it honlapról »

május 4., kedd, 10:45
Olaszországban visszaállt a kamionstop szokásos rendje! A járványhelyzetre való tekintettel Olaszország még 2020 márciusában adott általános felmentést a nehéz-tehergépjárműveknek, mely felmentést 2021. májusra már nem hosszabbították meg: ezzel a bő egy éve tartó kamionstop-mentesség véget ért. Hétvégéken és ünnepnapokon 2021 májusától az ország visszatér a rendes gyakorlat szerinti tilalmi órarendre »!

április 6., kedd, 09:10
Olaszországban változatlanul fel van oldva a kamionstop a nemzetközi fuvarokra, illetve a belföldi fuvarfeladatokra egész április hónapban. Forrás: mit.gov.it

március 23., kedd, 16:30
Olaszországban változatlanul fel van oldva a kamionstop a nemzetközi fuvarokra. A kormány egyelőre 2021. április 6-ig engedett mentességet (de ezt várhatóan tovább hosszabbítják majd). Olaszországban ezentúl tehát továbbra sincs hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás, így a tehergépjárművek szabadon közlekedhetnek 2021. március 28-án, valamint az április 2-6. közötti húsvéti ünnepek alatt. A tavaly tavasszal meghozott könnyítő rendelkezés visszavonásig érvényes. Részletek »

március 17., szerda, 13:55
Olaszország: az olasz belépéshez ezt a nyilatkozatot tették közzé a hatóságok: PDF »      magyar segédlet » !      (Forrás: www.esteri.it)

országok besorolása »

A nyilatkozatot az olaszországi belépés előtt a járművezetőknek meg kell küldeniük a belépés helye szerint illetékes helyi egészségügyi hatóság (ASL) megelőzési osztályának is („Dipartimento di Prenvenzione”), az alábbi elérhetőségek egyikén. Figyelem! A nyilatkozat általános jellegű, ezért a teherforgalomban résztvevő gépjárművezetőkre nem alkalmazandó részeket is tartalmaz. Az MKFE azt javasolja, hogy a kitöltési útmutatóban sárga kijelöléssel kiemelt sorokat mindenképpen töltsék ki! Az olasz egészségügyi hatóságok elérhetőségei, ahová az olasz területre való belépésről a tájékoztatást küldeni kell:

Brennero – ASL Alto Adige:
        telefonszám: 0471/909202
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ventimiglia – ASL Imperia:
        telefonszám: 0184/536683
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Frejus – ASL Torino3:
        telefonszám: 011/9551752
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tarvisio (UD) – ASL Medio Friuli:
        telefonszám: 0432/553264
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Trieste – ASL Trieste:
        telefonszám: 040/3997490
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gorizia – ASL Gorizia:
        telefonszám: 0481/592876
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Monte Bianco – ASL Valle d’Aosta:
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Valico di Brogeda – ASL Insubria (Como):
        telefonszám: 031/370111
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Passso del Sempione – ASL Verbano-Cusio-Ossola:
        e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Karanténkötelezettség: azon hivatásos gépjárművezetők, akik teherforgalomban közlekednek, a kivétel kategóriába esnek, és nem vonatkozik rájuk a karanténkötelezettség.

Tesztkötelezettség: emlékeztető: azon hivatásos gépjárművezetők, akik a belépést megelőző 14 napban több mint 12 órát töltöttek Ausztriában, Nagy-Britanniában vagy Észak-Írországban, az Olaszországba való belépéshez 7 napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell bemutatniuk. Ez az intézkedés 2021. április 6-ig érvényes.

további angol és olasz nyelvű információ »

március 5., péntek, 12:20
Olaszországban márciusban is változatlanul fel van oldva a kamionstop a nemzetközi fuvarokra. Ezentúl 2021. március 7-én, 14-én és 21-én a belföldes áruforgalomra is él a felmentés az olasz utakon. Nemzetközi forgalomban ezentúl tehát továbbra sincs hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás. A tavasszal meghozott könnyítő rendelkezés visszavonásig érvényes. Részletek »

február 23., kedd, 18:46
Koronavírus tesztelési lehetőségek 2021. február 23-tól:
Vipiteno»: nyitva minden nap reggel 5.00 órától 22.00 óráig. A teszt 40 euróba kerül, az eredményt, illetve az ezt igazoló orvosi igazolást azonnal kiállítják.
Brescia (Autoparco Brescia Est)»: nyitva hétfőtől péntekig, 17.00 órától 19.30-ig, előzetes regisztráció nem szükséges. A teszt 30 euróba kerül», az eredményt, illetve az ezt igazoló orvosi igazolást azonnal kiállítják, angol, olasz és német nyelven.
Verona (Interporto Quadrante Europa of Verona»): nyitva tartás, hétköznapokon 10:00 - 19:00 óra között. Ára 30 Euró + 10 Euró behajtási díj.

február 17., szerda, 14:10
Olaszország: az Olaszországba belépő vagy azon áthaladó hivatásos gépjárművezetőknek, akik az Olaszországba való megérkezést megelőző 14 napban 12 óránál többet töltöttek Ausztriában, ellenőrzés esetén be kell mutatniuk a 7 napnál nem régebbi negatív teszt (PCR vagy antigén) eredményét a hatóságoknak. A sorokban való előrejutás gyorsítása érdekében tesztközpontokat hoztak létre a Brenner-hágó közelében.

február 4., csütörtök, 11:00
Olaszországban változatlanul fel van oldva a kamionstop a nemzetközi fuvarokra. 2021. február 7., 14., 21. és 28. napján a belföldes áruforgalomra is él a felmentés az olasz utakon. Nemzetközi forgalomban ezentúl tehát továbbra sincs hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás. A tavasszal meghozott könnyítő rendelkezés visszavonásig érvényes.

január 6., szerda, 11:35
Olaszországban
 változatlanul fel van oldva a kamionstop a nemzetközi fuvarokra. (Decemberben, valamint január 1-, 3-, 6- és 10-én pusztán annyi a változás, hogy a belföldes áruforgalomra is él a felmentés az olasz utakon). Olasz tájékoztató » . Nemzetközi forgalomban ezentúl tehát továbbra sincs hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás. A tavasszal meghozott könnyítő rendelkezés visszavonásig érvényes.

december 7., hétfő, 11:55
Olaszország
Olaszországban teljes kamionstop-feloldást léptettek életbe a következő napokra: 2020. december 6., 8., 13., 20., 25., 26. és 27... A korábbiakhoz képest a változás annyi, hogy az eddigiekben csupán a nemzetközi kamionforgalom mentesült a kamionstop alól, de decemberben az olasz belföldes árumozgás is mentességet élvez. Részletek »

november 23., hétfő, 10:40
Olaszország
A kiemelten járványveszélyes, vörös színű térségekben továbbra sem enyhítik a szigorú korlátozásokat. December 3-ig vörös zóna maradt Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta, Calabria, Campania, Toscana, Abruzzo, valamint Alto Adige.

november 9., hétfő, 10:00
Olaszország:
olasz társegyesületünk tájékoztatása szerint Olaszországban kötelező az alábbi 2 darab olasz nyelvű nyilatkozat megtétele azok számára, aki a narancssárga vagy a piros régiókba, vagy régiókon át utaznak:

 

Piros:             Narancssárga:
Lombardia   Puglia
Piemonte   Sicilia
Calabria    
Valle d'Aosta    

I. számú nyilatkozat elérhető innen: pdf»
Kitöltési segédlet az I. számú nyilatkozathoz: pdf»

II. számú nyilatkozat elérhető innen: pdf»
Kitöltési segédlet a II. számú nyilatkozathoz: pdf»

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az olasz hatóság kizárólag az olasz nyelvű nyilatkozatot fogadja el!


A nyilatkozatot az olaszországi belépés előtt a járművezetőknek meg kell küldeniük a belépés helye szerint illetékes helyi egészségügyi hatóság (ASL) megelőzési osztályának is („Dipartimento di Prenvenzione”), az alábbi elérhetőségek egyikén. Az olasz egészségügyi hatóságok elérhetőségei, ahová az olasz területre való belépésről a tájékoztatást küldeni kell:

                    • Brennero – ASL Alto Adige:
                      telefonszám: 0471/909202
                      e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                    • Ventimiglia – ASL Imperia:
                       telefonszám: 0184/536683
                       e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                    • Frejus – ASL Torino3:
                      telefonszám: 011/9551752
                      e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                    • Tarvisio (UD) – ASL Medio Friuli:
                       telefonszám: 0432/553264
                       e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                    • Trieste – ASL Trieste:
                       telefonszám: 040/3997490
                       e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                    • Gorizia – ASL Gorizia:
                       telefonszám: 0481/592876
                       e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                    • Monte Bianco – ASL Valle d’Aosta:
                      e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                    • Valico di Brogeda – ASL Insubria (Como):
                      telefonszám: 031/370111
                      e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                    • Passso del Sempione – ASL Verbano-Cusio-Ossola:
                      e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

november 5., csütörtök, 10:00
Olaszország: továbbra is kamionstop-mentesség van. Az olasz érdekvédelmi szervezet 2020. november 5-i tájékoztatása szerint továbbra is marad a kamionstop alóli mentesség nemzetközi fuvarfeladatok teljesítése esetén.

Belföldi fuvarfeladatok esetén nem lesz közlekedési korlátozás a következő napokon:

                                        • 2020. november 8. (vasárnap)
                                        • 2020. november 15. (vasárnap)
                                        • 2020. november 22. (vasárnap)

szeptember 14., hétfő, 16:35
Olaszország: az új rendelet szabályai szerint a román, szerb, koszovói, bosnyák, észak-macedón, bolgár, montenegrói honosságú járművek gépkocsivezetői csak maximum 120 órát tartózkodhatnak Olaszországban, belépésnél pedig értesíteniük kell a helyi ASL egészségügyi központok pontok egyikét. Más országokra nem vonatkozik a korlátozás!

augusztus 04., kedd, 11:53
Olaszország: felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy bár a kamionstop feloldása – a nemzetközi fuvarfeladatokra vonatkozóan – továbbra is érvényben van Olaszországban, az olasz hatóságok elszórtan mégis bírságolnak!
Az olasz társegyesület tájékoztatása szerint az olasz közlekedési hatóság hivatalosan még nem vonta vissza a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozások alóli mentességet a nemzetközi fuvarfeladatokat teljesítő teherautókra vonatkozóan. Ennek ellenére július utolsó hétvégéjén több olasz fuvarozó jelezte az olasz társegyesületnek, hogy a hatóság bírságot szabott ki rájuk a hétvégi kamionstop megszegése miatt. Felhívjuk Tagjaink figyelmét, hogy közúti ellenőrzéskor minden esetben jelezzék (és ezt a CMR-fuvarlevél bemutatásával igazolják) az ellenőrző hatóságnak, hogy a jármű nemzetközi fuvarfeladatot végez. Az ennek ellenére esetleg előforduló bírságkiszabás esetén, kérjük keresse fel Márton Mónikát, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!

június 29., hétfő, 16:25
Olaszország Nincs szükség nyilatkozatra olaszországi fuvarfeladatok, vagy tranzit esetén, a teherforgalom zavartalanul, a megszokott módon folyhat.

május 28., csütörtök, 13:15
Olaszország: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 22., péntek, 12:12
Olaszország: május 21-én az olasz Közlekedési Minisztérium tisztázta, hogy az Olaszországba belépő külföldi járművezetőkre már nem vonatkoznak a következő rendelkezések:

        • legfeljebb 72 órás tartózkodás Olaszország területén
        • legfeljebb 24 óra tartózkodás Olaszország területén tranzit esetén
        • a belépéskor már nem kell a helyi egészségügyi hatóságokat értesíteni

        FIGYELEM! Továbbra is szükség van a nyilatkozatra, amelynek május 25-én frissített változata letölthető innen (PDF) »

május 18., hétfő, 14:41
Olaszország: a május 17-i rendelet szerint a járművezetőkre nem vonatkoznak korlátozások: ezentúl nem kell nyilatkozat a gépjárművezetőknek, illetve az olaszországi belépésről sem kell a helyi egészségügyi hatóságokat értesíteni.

április 22., szerda, 11:36
Olaszország: a kivételes szállítási műveletekre kiadott, január 31. és április 15. között lejáró bizonyítványok érvényessége 2020. június 15-ig meghosszabbodik.

április 16., csütörtök, 15:23
Olaszország: KAMIONSTOP – Az ünnepnapi közlekedési korlátozásokat visszavonásig felfüggesztették (azonban a vasárnapi kamionstopot be kell tartani!). A belföldi fuvarokra csak április 25-én és május 1-jén oldották fel a kamionstopot.

április 14., kedd, 16:51
Olaszország: április 11-én közzétették a Hivatalos Lapban a korlátozó intézkedések hatályát május 3-ig meghosszabbító rendeletet. Az olasz nyelvű rendelet szövege elérhető innen »

április 14., kedd, 10:45
Olaszország: az olaszországi belépéskor a járművezetőknek be kell jelenteniük a belépést a helyi egészségügyi hatóság (ASL) megelőzési osztályának („Dipartimento di Prenvenzione”), és meg kell küldeniük a megfelelően kitöltött nyilatkozatot (a nyilatkozat immáron arra is kiterjed, hogy az Olaszországba való belépés tényét bejelentették a területileg illetékes egészségügyi hatóság felé), amely letölthető innen ». Angol nyelvű fordítás, amely kitöltési segédletként alkalmazható, elérhető innen. (Felhívjuk figyelmét, hogy csak az olasz nyelvű nyilatkozatot fogadják el, az angol nyelvűt csak segédletnek alkalmazza!)
Az olasz területen történő tartózkodás nem haladhatja meg a 72 órát. Ez az időszak további 48 órával indokolt esetben meghosszabbítható.
Az Olaszországon tranzitáló (áthaladó) járművezetőknek is be kell tartaniuk a bejelentési kötelezettséget. Az országban való megengedett tartózkodás nem haladhatja meg a 24 órát, amelyet indokolt esetben további 12 órával meg lehet hosszabbítani.
Az IRU és az olasz társegyesület azt tanácsolja a járművezetőknek, hogy a lehető leghamarabb értesítsék az olasz egészségügyi hatóságokat, és tartsák a fedélzeten a nyilatkozat eredeti példányát.

Az olasz határmenti megyei egészségügyi központok, a kért dokumentumok listája és az eljárásrend elérhető innen »

április 10., péntek, 17:41
Olaszország Új nyilatkozatot tettek közzé az olasz hatóságok, a nyilatkozat elérhető (olasz nyelven) INNEN »
FONTOS! Meg nem erősített információ szerint ezentúl be kell jelenteni a belépést az illetékes (belépés helyszíne szerinti) megyei egészségügyi hatóságnál is (ASL), ezért a fuvarfeladat megkezdése előtt javasoljuk egyeztessen a fel- vagy lerakóhellyel, és kérjen információt a bejelentési kötelezettségről. Az olasz megyei egészségügyi központok elérhetősége ITT található »

április 7., kedd, 16:55

Olaszország: törölték a 2020. április 10., 11., 12., 13., és 14-én érvényes közlekedési korlátozásokat (feloldották a kamionstopot), ezek alapján az ünnepek alatt megengedett a tehergépjármű-forgalom. A rendelet olasz nyelven elérhető innen innen (PDF) »

április 3., péntek, 12:26
 Olaszország új tartózkodási nyilatkozatot tett közzé azoknak a hivatásos gépjárművezetőknek, akik valamilyen okból kifolyólag az ország területén kénytelenek tartózkodni. Az ottlét legfeljebb 72 órára engedélyezett, mely indokolt esetben további 48 órával meghosszabbítható. Az új tartózkodási nyilatkozat letölthető innen, az újonnan bekerült részekhez tartozó magyar nyelvű fordítás (kitöltési útmutató) megnyitható itt.

április 1., szerda, 16:36
 Olaszország: a lenti hír kiegészítéseként: a 7,5 t feletti tehergépjárművekre vonatkozó kamionstop felfüggesztése április 5-én csak az olasz belföldi fuvarfeladatot végzőkre érvényes.

március 27., péntek, 15:20

 Olaszország: felfüggesztették a kamionstopot a 7,5 t feletti gépjárműveknek március 29-én és április 5-én.

március 20., péntek, 10:15

 Olaszország: új nyilatkozatot tettek közzé, elérhető innen.
Március 18-án az olasz Közlekedési Minisztérium új rendeletet tett közzé: 14 napos kötelező karantén vonatkozik minden, az országba belépő ember számára. Ez a rendelet nem vonatkozik az Olaszországba szállító vagy az országon átutazó közúti fuvarozókra, feltéve, hogy 72 órán belül elhagyják az országot.
Felfüggesztették a kamionstopot a 7,5 t feletti gépjárműveknek március 22-én.

március 18., szerda, 19:20

 Olaszország A nemzetközi áruszállítás továbbra is engedélyezett Olaszországban. A gépjárművezetőknek a szokásos iratokon felül egy felelősségvállaló nyilatkozatot (Öntanúsítás) kell kitölteniük, amely INNEN>> letölthető. A nyilatkozat mindkét oldala kitöltve legyen a gépkocsivezetőnél!

március 14., szombat, 22:01
 Olaszország: felfüggesztették a hétvégi és ünnepnapi kamionstopot
Az olasz társegyesületünk tájékoztatása szerint határozatlan ideig felfüggesztették a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozásokat Olaszországban, a belföldi és nemzetközi forgalom számára is. Ezzel Magyarország, Csehország és Ausztria után Olaszországban sem lesz kamionstop a következő hetekben. (Ausztriában egyelőre április 3-ig él a felfüggesztés.)

március 12., csütörtök, 12:34
Gyorsjelentés az osztrák-olasz határról (Magyarország Bécsi Nagykövetségének csütörtök déli tájékoztatója alapján): az osztrák-olasz határszakaszon az áruszállító járművek közlekedését jelen állapot szerint nem korlátozzák, azonban a gépjárművezetőket kivétel nélkül gyorstesztnek (lázmérésnek) vetik alá. Bár hatósági korlátozás nincs, azonban a haladás és a határon való átjutás roppant nehézkessé vált az osztrákok járványügyi intézkedései miatt. Csütörtökre 65 kilométeres sor torlódott fel a Brenner-hágónál, az olasz A22-es autópálya Ausztria felé vezető oldalán Az olasz szállítmányozói szövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy az ellenőrök mérik a kamionosok testhőmérsékletét, és orvosi igazolást is kérnek, azonban ilyen igazolást még az olasz szervek sem tudnak kiadni. Az olasz A22-es sztrádát tanácsos elkerülni.

március 12., csütörtök, 12:02
Tagjaink tájékoztatása szerint az olasz-osztrák határon végzett ellenőrzések miatt kamionsor alakult ki elsősorban a Brenner környékén, emiatt Veronánál és más csomópontoknál nem lehet felhajtani az A22-es autópályára. Torlódásokra mindkét irányban lehet számítani. Tovább Olaszország forgalmi helyzetének pillanatnyi állapotára »

Az olasz irányból szlovén tranzittal Magyarországra hazatérő gépkocsivezetőknek végig Szlovénián keresztül kell jönniük, Horvátország felé nem kerülhetnek!

március 11., szerda, 10:24
KÖTELEZŐVÉ TETTE
az olasz hatóság a közúti személy- és áruszállításban tevékenykedő gépkocsivezetők számára (tranzitforgalomban is)  az úgynevezett „Felelősségvállalási nyilatkozat” (DICHIARA SOTTO LA PROPRIA RESPONSABILITÀ) kitöltését, és a járműben tartását!


Kérjük, hogy a lenti linkről letölthető dokumentumot juttassák el az úton lévő kollégáiknak is.

A felelősségvállalási nyilatkozat letölthető INNEN>>
Magyar nyelvű kitöltési segédlet ITT>>

március 10., kedd, 10:01
A vírus gyors terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy kedden egész Olaszországra kiterjesztik a „karantént”, legalább április 3-ig.

Az országos karantén ellenére az áruszállításban továbbra sincs korlátozás! Olaszországi célállomások eléréséhez szükséges igazolni, hogy ott van a le- vagy felrakóhelye a járműnek (CMR fuvarlevél). Az olasz egészségügyi minisztérium felszólít mindenkit a higiéniás előírások betartására: maszk és gumikesztyű viselete, ha olaszországi célállomásuk van. A tranzitban közlekedő járművek minél gyorsabban hagyják el az országot, ott csak akkor időzzenek, ha ez a vezetési és pihenőidők betartása miatt elengedhetetlen.

március 9., hétfő, 14:14
2020. március 8-án hajnalban Giuseppe Conte miniszterelnök aláírta a koronavírus terjedésének olaszországi feltartóztatását célzó rendkívüli miniszterelnöki rendeletet. Olaszországot kettő, a személyek szabad mozgását eltérő mértékben korlátozó zónára osztották:

1. zóna: Lista ITT>>

2. zóna: Olaszország fennmaradó része

A rendelet időbeni hatálya 2020. március 8. – 2020. április 3.

Az Olaszországban (ideértve az első zónát) az áruk szabad mozgását (egyelőre) nem korlátozzák, a szigorúbb korlátozás alá eső területeken áru felvétele és lerakása is lehetséges, illetőleg a Magyarországról Olaszországba és az Olaszországból Magyarországra irányuló áruszállító tranzitforgalom továbbra is zavartalan. Az olasz kormány tájékoztatója » .

március 9., hétfő, 09:30
Legfrissebb értesüléseink szerint Lombardia teljes területén és tizennégy észak-olasz tartományban hirdetett karantént az olasz kormány. A fertőzés és a kihirdetett karantén 2020. március 9-i állapotát mutató térkép megnyitható itt » .

Jelen pillanatban áruszállításra vonatkozó korlátozásról nincs információnk, ugyanakkor a folyamatosan változó helyzet miatt nem javasolt az olaszországi beutazás; a fuvarfeladatokat mindenki saját felelősségére végezheti.

március 3., kedd, 08:53
A karantén miatt lezárt települések Észak-Olaszországban március 3-i, reggeli állapotok szerint: Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo és San Fiorano Venetóban Vò Euganeo. Ezeken a területeken rendőrségi felügyelet alá vont karantént vezettek be. Ide sem bemenni sem onnan kijönni nem lehet. Szükség esetén katonai kényszerintézkedést is elrendelhetnek.

február 28., péntek, 18:00
A konzuli szolgálat újabb tájékoztatást tett közzé „Magyar fuvarozók figyelmébe” címmel.

Ebben kiemelik, hogy a szigorú karantén alá vont területen (vörös zóna) kívül az észak-olaszországi fuvarozás akadálytalanul zajlik, nincs korlátozva sem a belföldi, sem a külföldi árufuvarozás. Észak-Olaszországba irányuló vagy azon keresztülhaladó út esetén indulás előtt tájékozódjanak a tervezett útvonalat érintő esetleges korlátozásokról. Az olasz autópályák teljes hosszban járhatók, a járvány miatt nincsenek lezárások, és a hatóságok egyelőre nem is terveznek ilyet.

Az olasz hatóság felhívja a fuvarozók figyelmét arra is, hogy a szállítmányozási szerződés visszamondását a „vis maior” szabályaira való hivatkozással nem látják megalapozottnak, hiszen jelen pillanatban a szerződés szerinti teljesítés nem ütközik érdemi akadályba; ez alóli kivételt csak a vörös zóna területei képeznek.

A fentiek mellett javasolt, hogy indulás előtt szerezzenek be megfelelő maszkot és kézfertőtlenítő gélt, kerüljék a testi kontaktust és a tömeget. A boltok a megszokott rend szerint tartanak nyitva, élelmiszer beszerezhető.

Figyelemmel a járvány terjedésére, az olasz hatóságok szükség szerint előírhatnak a szabad mozgást korlátozó rendelkezéseket, éppen ezért tanácsos, hogy a leginkább érintett tartományokban csak addig maradjanak, ameddig az feladatuk ellátásához feltétlenül szükséges.

Indulás előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon, az információkat folyamatosan frissítik.

február 27., csütörtök, 09:58
A Külügyminisztérium regisztrációra kéri a kamionosokat

Mint ismeretes, Lombardia tartományban, Casalpusterlengo településen – ahol jelenleg is egy karanténban rekedt magyar kamionsofőr tartózkodik – és környékén nagy számban vannak olyan létesítmények, ahová magyar kamionok árut szállítanak.

Figyelem! Amennyiben egy járművezető a karantén elrendelése előtt járt valamelyik észak-olasz településen, vagy valamelyik másik észak-olasz régióban, és fizikai tünetet (láz, köhögés, rossz közérzet) érzékel, haladéktalanul értesítse az MKFE árufuvarozási tanácstitkárát vagy a kommunikációs munkatársakat (+36 1 252 0688), valamint jelentkezzen telefonon a háziorvosánál vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számán (06 80 277 455 vagy 06 80 277 456).

Tájékoztatásul a karantén alatt lévő települések (2020. február 27-i állapot szerint):

Lombardiaban: Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano

Venetóban: Vò Euganeo

Indulás előtt!

Azok a járművezetők, akik a jövőben az észak-olasz régióba tartanak, elindulás előtt regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján (konzinfougyseged.mfa.gov.hu), és a szálláshely rovatban adják meg azt is, hogy melyik napon hol fognak tartózkodni. Így, ha baj történik (pl. karantén elrendelése), tudni fogjuk, hogy kit kell az adott régióban keresnünk.

február 25., kedd, 11:16
A járvány által érintett területekre csak a gyógyszerrel és segélyszállítmányokkal haladó áruszállító járműveket engedik be a rendőrök.

február 24., hétfő, 08:50
A 2020. február 23-i olasz kormányülés és a venetói valamint a lombardiai tartományi elnök döntése alapján a fenti régiók fertőzött településein (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano és Venetóban Vò Euganeo) a rendőrség által kontrollált, katonai kényszerintézkedést is kilátásba helyező karantént vezettek be. Tekintettel a járvány továbbterjedésének lehetőségére, ezeket az intézkedéseket bármikor a járvány súlyosbodása esetén más régiókban, más településeken is bevezethetik.

A Római Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus is a nap 24 órájában elérhető ügyeleti számokat aktivált a koronavírus fertőzés olaszországi terjedése miatt, a fertőzés kapcsán bajbajutott magyar állampolgárok részére: +39 348 800 8159 (Római Nagykövetség); +39 339 621 9517 (Milánói Főkonzulátus).

Utazási tippek Olaszországba (kormany.hu) »

Kérjük az érintetteket, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Római Magyar Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus honlapját, melyek adattartalmát folyamatosan frissítik, illetve javasoljuk a Konzuli Szolgálatnál való előzetes regisztrációt, melyre a https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu címen van lehetőség.

A koronavírus fertőzés gyanúját felvető, beteg lázas magyar állampolgárok számára tartja fenn a Konzuli Szolgálat a +39 348 800 8159 telefonszámot. Kérjük, hogy ezt a számot kizárólag megbetegedés gyanúja esetén használják!

Egyéb felvilágosításra, utazási tanácsokkal kapcsolatos információkra a Külgazdasági és Külügyminisztérium Call Centere 24 órában rendelkezésre áll a +36 1 458 3500, vagy a +36 80 36 80 36 telefonszámon.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.