Ma Gedeon, Johanna napja van.

Koronavírus: hírek információk Spanyolországból, Portugáliából és Franciaországból

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Franciaország, Spanyolország és Portugália vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt egyéni védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

SPANYOLORSZÁG, PORTUGÁLIA, FRANCIAORSZÁG



Érvényben van a hétvégi és ünnepnapi kamionstop!


június 1., kedd, 11:00
Franciaországban 2021. május 31-én éjféltől új szabályok vonatkoznak az Egyesült Királyságból érkezőkre. A hivatásos gépjárművezetőknek az alábbi rendelkezések kell betartaniuk:

                • nem vonatkozik rájuk a tesztelési kötelezettség, de a francia hatóságok szúrópróbaszerű szűrését kötelesek tűrni
                • nem vonatkozik rájuk a karantén
                • ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amely angol és francia nyelven elérhető innen »
                • maguknál kell tartaniuk az Európai Bizottság igazolását (Annex III) angol vagy francia nyelven.

április 27., kedd, 13:30
Spanyolország területén felfüggesztették az országos kamionstopot a következő időszakban: 2021. április 30. – május 3. között minden 7,5 tonna feletti gépjárműre vonatkozóan. Figyelem: az autonóm területek saját hatáskörben rendelkeznek a kamionstop felfüggesztéséről, így a regionális korlátozások érvényben maradnak!

április 19., hétfő, 11:55
Spanyolországban a húsvéti ünnepekkel véget ért a kamionstop-mentesség, ezért a spanyol utakon 2021. április 6-tól újra életbe lépett a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás! Részletek és kivételek »

április 3., szombat, 17:05
Franciaország részleges kamionstop-mentességet hirdet Húsvét hétfőre (április 5.). Az egész ország területén kamionstop mentességet kapnak 18.00 óráig azok, akik a következő áruféleségeket szállítják:
          - emberi vagy állati fogyasztásra szánt élelmiszerek és termékek
          - higiéniai szerek
          - növények
          - drogériák részére szállítandó áruféleségek

A fent felsorolt termékek szállításában résztvevők üresen 22.00 óráig közlekedhetnek Húsvéthétfőn.

A mentesség nem vonatkozik Ile de Paris régióra.

március 25., csütörtök, 09:15
Franciaország 3 hónap után megszüntette a Nagy-Britanniából érkező kamionosok teszt-kötelezettségét. A francia hatóságok már nem kérnek koronavírus-tesztet azoktól a hivatásos áruszállító gépkocsivezetőktől, akik Nagy-Britanniából Franciaországba belépnek.

március 1., hétfő, 16:20
Franciaország: a Moselle megyén keresztüli Franciaországba történő való belépést 72 óránál nem régebbi negatív PCR eredményhez kötik 2021. március 1-jétől. Kivételek alá tartoznak a teherforgalomban résztvevő hivatásos gépjárművezetők, rájuk nem vonatkozik a kötelezettség. A régióban a következő helyszíneken lehet teszteltetni »

február 22., hétfő, 12:10
Franciaország: 2021. február 22-től Franciaország irányába nem kötelező negatív tesztet bemutatni azon hivatásos gépjárművezetőknek, akik 48 óránál kevesebb időt töltöttek az Egyesült Királyság és Írország területén. A 48 órás időablakot kompjeggyel lehet igazolni.

december 21., hétfő, 11:50
Franciaország: a Nagy-Britanniában észlelt koronavírus-mutáció miatt 2020. december 20-án 24:00 órától Franciaország, Belgium, majd Hollandia is lezárta a határait a szigetországból érkezők előtt. A teljes határzár – amely a közúti áruszállításra is kiterjed – várhatóan kedden 24:00 óráig marad érvényben. Részletek »

november 17., kedd, 11:55
Franciaország: a francia társegyesület tájékoztatása szerint Franciaországban egyes vendéglátóhelyek a korlátozások ellenére is nyitva tarthatnak, hogy kiszolgálják a hivatásos gépjárművezetőket. Ezekben a vendéglátóegységekben az igazolvány bemutatásával térhetnek be a hivatásos gépjárművezetők, illetve fogyaszthatnak akár meleg ételeket is. Nyitva tartó vendéglátóhelyek térképe »

november 9., hétfő, 15:34
Franciaország: ideiglenes mentesség közlekedési korlátozás alól. November 10-én 16.00 óra és november 11-én 24.00 óra között – a kamionstop ellenére – közlekedhetnek azon 7,5 t feletti gépjárművek, amelyek a következő áruféleségeket szállítják:

- kizárólag emberi és állati fogyasztásra szánt élelmiszereket és termékeket szállító járművek
- higiénia és az emberek vagy állatok egészsége, valamint az ezekhez szükséges termékek, anyagok vagy alkatrészek
- fejlesztés, gyártás és ellátáshoz szükséges alapanyagok;
- költöztetést végző járművek;
- futárcsomagot szállító járművek.

További részletes információ elérhető francia nyelven: https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042504967»

október 16., péntek, 12:00
Franciaország egyes részein kijárási korlátozások lépnek hatályba 2020. október 17-től. A nemzetközi fuvarfeladatot teljesítő gépjárművezetők részére kötelező munkáltató igazolást kiállítani, amellyel igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából közlekednek. Az Európai Bizottság által javasolt 3. számú melléklet kitöltött változata erre a célra megfelelő, és a francia társegyesület korábban megerősítette már, hogy a hatóságok elfogadják azt. A francia nyelvű változat elérhető innen (PDF) »

*„conducteur de poids lourd” opciót kell a gépjárművezetőnek X-szel bejelölnie

október 14., szerda, 15:21
Spanyolország: kötelező regisztráció a Galicia területére lépőknek. Azok, akik bármely okból Galicia területére lépnek, előzetesen regisztrálniuk kell a belépést az erre kialakított online felületen ». A regisztráció a hivatásos gépjárművezetőknek is kötelező!


augusztus 10., hétfő, 10:25
Spanyolország: Az országos tisztifőorvosi határozatban megjelentek szerint sárga besorolású lett Spanyolország. Személyforgalomban Spanyolországból érkezőkre karantén vár. A korlátozásnak továbbra sincs hatása az áruforgalomra.

koronavirus terkep
Forrás: koronavirus.gov.hu

július 08., szerda, 19:16
Spanyolország: Katalóniában 2020. július 9-től minden nyilvános helyen kötelező a szájmaszk viselése, függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól.
július 01., szerda, 16:06
Spanyolország: a spanyol kormány 2020. július 8-ig meghosszabbította a külső határok zárva tartását. Az áruszállítás továbbra is mentesül a rendelkezés alól.
május 28., csütörtök, 13:30

Spanyolország, Portugália, Franciaország: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 7., csütörtök, 10:52
Spanyolország: a spanyol kormány május 24-ig meghosszabbította a szükséghelyzetet; a korlátozó intézkedések érvényben maradnak.

május 4., hétfő, 11:41
Spanyolország: két gépkocsivezetővel végzett (négykezes) közúti árufuvarozás esetén kötelező maszkot viselni a vezetőfülkében is.

április 24., péntek, 12:35
Franciaország: nem hosszabbítják meg a kamionstop felfüggesztését és a vezetési és pihenőidők alóli mentességet, ezért a megszokott módon a hétvégi és ünnepnapi kamionstop érvényben lesz. Franciaországban 2020. március 20-tól április 20-ig volt feloldva a kamionstop.

április 22., szerda, 11:31
Spanyolország: a spanyol kormány május 15-ig meghosszabbította a határellenőrzési intézkedéseket.

április 16., csütörtök, 12:03
Franciaország: a francia társegyesület együttműködve más szervezetekkel összeállított egy francia nyelvű útmutatást, olyan bevált módszerekről és eljárásokról, amelyeket az árufuvarozó és logisztikai vállalatok munkavállalói követhetnek a tevékenységük során annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a fertőződés és a Covid-19 vírus terjedését megakadályozzák. Az útmutató letölthető innen »

április 16., csütörtök, 11:51
Spanyolország: vezetési és pihenőidőre vonatkozó mentességek

Újra engedélyezték a vezetési és pihenőidőre vonatkozó mentességeket 2020. május 31-ig:

• A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
• A napi minimális pihenőidő 9 óra
• Lehetőség van két, egymást követő héten minimum 24 órás csökkentett pihenőidő tartására, feltéve, hogy:
    - a járművezetők e négy egymást követő hét során legalább 4 heti pihenőt tartanak, és legalább kettőnek 45 órás rendes heti pihenőidőnek kell lennie
    - a csökkentett heti pihenőidőket nem szükséges kompenzálni
• A sofőr a rendszeres heti pihenőidőt a kabinban töltheti, mindaddig, amíg a gépjárművezető(k) számára a megfelelő alvási lehetőség biztosított, és a jármű parkol

Mindemellett az 56 órás (6. cikk 2. pont) maximális heti vezetési időt és a bármely egymást követő két heti 90 órás maximális vezetési időt (6. cikk 3. pont) nem lazították! Ezeket be kell tartani:

6. cikk (2) A heti vezetési idő nem haladhatja meg az 56 órát, és nem vezethet a 2002/15/EK irányelvben meghatározott maximális heti munkaidő túllépéséhez.

6. cikk (3) Az összeadódott összes vezetési idő bármely egymást követő két hét alatt nem lehet több 90 óránál.

április 14., kedd, 16:42
Spanyolország: a spanyol kormány egyelőre nem hosszabbította meg a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok alóli mentesség idejét. Ezért emlékeztetjük tagjainkat, hogy a vezetési és pihenési időre vonatkozó szabályokat tartsák be.

április 14., kedd, 13:08
Franciaország: francia társegyesületünk tájékoztatása szerint nemzetközi fuvarfeladatot teljesítő gépjárművezetők részére elegendő az Európai Bizottság által javasolt 3. számú melléklet kitöltött változatát bemutatni (amelyen a „a driver of a heavy goods vehicle (HGV)” opciót kell a gépjárművezetőnek X-szel bejelölni). A formanyomtatvány elérhető innen: PDF »

Belföldi fuvarfeladatok esetén a Bizottság által javasolt igazolás nem elegendő, továbbra is szükség van a két francia nyelvű nyilatkozatra:

az egyiket a sofőrnek kell kitöltenie (attestation deplacement »).   MAGYAR KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (SOFŐRNEK) »
a másikat pedig a sofőr munkáltatója tölti ki (justificatif deplacement professionnel »)   MAGYAR KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (MUNKAADÓNAK) »

április 8., szerda, 16:32
 Franciaország: kétfajta nyilatkozat szükséges a gépjárművezetők szabad mozgásához az ország területén:

az egyiket a sofőrnek kell kitöltenie (attestation deplacement »).   MAGYAR KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (SOFŐRNEK) »
a másikat pedig a sofőr munkáltatója tölti ki (justificatif deplacement professionnel »)   MAGYAR KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (MUNKAADÓNAK) »

április 7., kedd, 16:42
 Portugália: április 3-án a Portugál Köztársaság elnöke új rendeletet hirdetett meg a jelenleg hatályos intézkedések határidejének meghosszabbításáról, az intézkedéseket 2020. április 17-ig kell alkalmazni.

A nemzetközi áruszállítás, a határokon átnyúló ingázók és a mentőjárművek továbbra is mentesülnek a korlátozások alól, de csak a Spanyolországgal közös nagyobb határátkelőhelyek maradnak nyitva: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) és Vila Verde de Ficalho (Beja).

A nemzetközi áru- és teherfuvarozás megengedett, függetlenül az elvégzett szolgáltatások vagy a szállított áruk típusától. A járművezetőknek azonban tiszteletben kell tartaniuk a vírus terjedésének megakadályozására előírt higiéniai és egészségügyi követelményeket.

A húsvéti időszakban a hivatásos járművezetőknek a munkáltatójuk által aláírt nyilatkozattal kell rendelkezniük, amely igazolja, hogy szállítási tevékenységet végeznek. A formanyomtatvány letölthető innen » .

A kitöltött nyomtatványt csak április 9-én 00.00 órától április 13-án 24.00 óráig kell használni, ebben a periódusban csak szakmai okokból vagy más nélkülözhetetlen okból (kórházba, gyógyszertárakba vagy élelmet vásárolni) lehet elhagyni a tartózkodási helyet (a tehergépjármű-sofőröket is beleértve).

Forrás: IRU

március 31., kedd, 17:07
Spanyolország: hatósági megerősítés hiányában a spanyol társegyesület azt tanácsolja minden gépjárművezetőnek, hogy kérjen a feladó vagy a címzett által aláírt igazolást, amely bizonyítja, hogy az áru, amelyet szállít, létfontosságú. A rendelet szövege spanyol nyelven elérhető innen »

március 30., hétfő, 19:44
Spanyolország
Március 30-tól kötelező fizetett szabadságot rendeltel el április 9-ig azok számára, akik nem alapvető fontosságúnak ítélt területeken dolgoznak. Március 30. után csak azok folytathatják a munkát, akik:
- a piaci, ellátási lánc és az alapvető termékek és szolgáltatások előállításával kapcsolatos tevékenységekkel foglalkoznak, ideértve az ételeket, italokat, állati takarmányokat, higiéniai termékeket, gyógyszereket és egészségügyi termékeket;
- nélkülözhetetlenek a termelési tevékenységek fenntartásához;
- az alapvető tevékenységek fejlesztésének fenntartásához szükséges kellékeket, felszereléseket és anyagokat gyártanak;
- az áruk szállítását végző személyek, akik a vészhelyzet kihirdetése előtt is folytattak ilyen tevékenységet.

március 30., hétfő 16:28

Franciaország A francia társegyesület tájékoztatása szerint külföldi gépjárművezetőknek ugyan nem szükséges a kijárási tilalom feloldása miatti tanusítónyilatkozat kitöltése, viszont tagi visszajelzés alapján szabtak ki bírságot ennek hiánya miatt, ezért azt javasoljuk tagjainknak, hogy az esetleges bírságok elkerülése érdekében töltsék ki az angol és francia nyelven elérhető NYILATKOZATOT>>.

március 23., hétfő 13:16

Franciaország A francia kormány kiadott egy térképet a gépjárművezetők számára, amelyről tájékozódhatnak azon benzinkutak elérhetőségéről és nyitva tartásáról, amelyek alapvető higiéniai szolgáltatásokat is nyújtanak (például egészségügyi létesítményeket és vendéglőket). A térkép elérhető INNEN>>

március 22., vasárnap 17:30

Franciaország Engedélyezett a négykezes fuvar, tartózkodhat két gépjárművezető a kabinban egyidőben, ennek feltétele, hogy betartják a minimum 1 méteres távolságot. A napi vezetési időket napi 10 órára hosszabbítják meg. A járművezetők dönthetnek úgy is, hogy napi 11 órán át vezetnek, legfeljebb heti két alkalommal. A heti vezetési idő meghosszabbítása heti 60 órára, de két egymást követő héten legfeljebb 110 órára, feltéve, hogy az ilyen hosszabbítás tiszteletben tartja a további vezetési és pihenőidőre vonatkozó jogszabályokat.

március 20., péntek 23:14

Franciaország is felfüggeszti a kamionstopot, a közzétett rendelet szerint a hétvégi közlekedési tilalom feloldása 2020. április 20-ig van érvényben. A mentesség kiterjed az egész ország területén életbe lépő kamionstopra, és az Ile de France régióban megszokott korlátozásokra is. További részletek, és a francia nyelvű jogszabály elérhető INNEN>>

március 19., csütörtök, 14:08

Franciaországban kijárási tilalmat rendeltek el, kivétel azoknak, akiknek nyomós okuk van rá. Ebbe a kategóriába tartozik az árufuvarozás is, amely alól akkor mentesül a francia gépjárművezető, ha egy öntanúsító nyilatkozatot kitöltve magánál tart. A nem francia (külföldi) gépjárművezetőktől NEM kérik ezt az iratot, így a magyaroktól sem!

március 17., kedd, 15:31

 Portugália: március 16-án 23:00 órától április 15-én 12:00 óráig Portugália visszaállítja a határellenőrzést. 10 naponta felülvizsgálhatják a rendelkezést. A szárazföldi határokon a közúti forgalmat leállították. A nemzetközi árufuvarozás, a határmenti ingázás és a sürgősségi járművek mentesítettek a korlátozás alól. Csak a következő fő határátkelők átjárhatók Spanyolország felé: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) és Vila Verde de Ficalho (Beja).

március 17., kedd, 12:49
Spanyolország:
Spanyolországban is ideiglenes és teljes toleranciát hirdetett a járművezetők vezetési és pihenőidejének betartására vonatkozóan, minden áruféleségre.

március 17., kedd, 11:50
Spanyolország:
A korábban meghozott intézkedések mellett a spanyol kormány bejelentette, hogy március 17-től a határok zárva vannak. Mentesülnek a spanyol állampolgárok, a spanyol lakosok, és bárki, aki igazolja a vis maior esetét. Mint már említettük, az árufuvarozás továbbra is mentesül a gazdasági tevékenység és az ellátási lánc garantálása érdekében.

március 16., hétfő, 17:17
Spanyolország:
elrendelték a közlekedési korlátozások (kamionstop) felfüggesztését a következő időszakokban és útszakaszokon - teherforgalom: (PDF) ». ADR-forgalom: Spanyolországban is ideiglenes és teljes toleranciát hirdetett a járművezetők vezetési és pihenőidejének betartására vonatkozóan, minden áruféleségre visszamenőleges hatállyal, 2020. március 10-től azon gépjárművezetők esetében, akik Spanyolország érintett területein jártak. (ADR - PDF »).

március 15., vasárnap, 10:02

 Franciaországban biztonsági intézkedéseket vezettek be, de ezek nem érintik a nemzetközi áruforgalmat és a gépjárművezetőket.

március 12., csütörtök, 17:15
 Franciaországból a járvány súlyosbodásáról értesültünk, azonban külön intézkedések elrendelését egyelőre fontolgatják. A napokban az olasz forgatókönyvre készül a francia kormány. Emmanuel Macron államfő csütörtök este televíziós beszédet mond. A logisztikai lánc egyelőre zavartalan.

március 2., hétfő, 09:50
Franciaország
Rendkívüli intézkedésekre és szállítási műveleteket befolyásoló intézkedésekre még nem került sor.
A fertőzött övezetek Franciaországban:
Oise: Creil, Crépy-en-Valois, Vaumoise, Lamorlaye és Lagny-le-Sec városai,
Hautes-Alpes: La Balme.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.