Ma Andor, András napja van.

Koronavírus: hírek információk az Egyesült Királyságból

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változhatnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Nagy-Britannia vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!


EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

november 22., hétfő, 13:10
Nagy-Britannia: 2021. november 22-től a szigetországban is elfogadják a SinoPharm vakcinát. A tehergépjármű-vezetőknek továbbra sem kell regisztrálniuk, és mentesülnek a tesztelés/átoltottság kritériuma alól is, amennyiben legfeljebb 2 napot tartózkodnak az Egyesült Királyság területén. (Forrás: www.gov.uk...)

július 23., péntek, 12:41
Egyesült Királyság: 2022. július 31-ig felfüggesztik az úthasználati díjakat! A koronavírus helyzet miatt az Egyesült Királyságban felfüggesztették az úthasználati díjak beszedését! A nem Egyesült Királyságban bejegyzett járműveknek 2020. augusztus 1. és 2022. július 31. között nem kell úthasználati díjat fizetni.

Forrás: https://www.gov.uk/government/collections/hgv-road-user-levy

július 20., kedd, 11:50
Egyesült Királyság: a teherforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetők mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben 2 napnál kevesebb időt töltenek az ország területén. Számukra csak az online PLF » kitöltése kötelező. Április 6. óta, ha a hivatásos gépjárművezető 2 napnál hosszabb ideig tartózkodik az Egyesült Királyság területén, az érkezését követő 2., 5. és 8. napon kötelezően el kell végeznie a tesztet. Amennyiben minden nap utazik, úgy minden 3. napon kell a tesztet elvégeztetnie. (Forrás: gov.uk)

A személyforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetők mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól! Számukra csak az online PLF » kitöltése kötelező az országba történő lépés előtt. (Forrás: gov.uk)

március 29., hétfő, 10:28
Egyesült Királyság: a tehergépjárművek vezetői mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben 2 napnál kevesebb időt töltenek az ország területén. Számukra csak az online PLF » kitöltése kötelező. Április 6-tól, ha a hivatásos gépjárművezető 2 napnál hosszabb ideig tartózkodik az Egyesült Királyság területén, az érkezését követő 2., 5. és 8. napon kötelezően el kell végeznie a tesztet. Amennyiben minden nap utazik, úgy minden 3. napon kell a tesztet elvégeztetnie. Forrás: https://www.gov.uk

március 22., hétfő, 12:25
Egyesült Királyság: meghosszabbítva a felfüggesztés időtartamát, az Egyesült Királyságban 2022. július 31-ig nem kell útadót (HGV levy) fizetni az Egyesült Királyságban. A bejelentés a hidak, alagutak díjait nem érinti, azokat változatlanul szükséges fizetni.

március 10., szerda, 15:50
Egyesült Királyság: 2021. március 21-től az áruszállítóknak már nem a manstoni repülőtérre kell menniük, mert ott az eddigi szolgáltatásokat felfüggesztik. 2021. március 21-től (vasárnaptól) a manstoni repülőtéren megszűnik az áruszállítók COVID-19 tesztelése és a vámellenőrzés is. Tesztelésre az „information and advice” (információs és tanácsadó) telephelyeken van lehetőség »).

A belső határellenőrzés Sevingtonban történik »

Az áruszállítók 2021. március 20. (szombat) után ne menjen a manstoni reptérre, mert a szolgáltatások ott megszűnnek!

január 18., hétfő, 10:10
Egyesült Királyság: autóbuszvezetőknek kötelező a tesztelés az Egyesült Királyságba történő belépéskor. A negatív teszt viszont továbbra is mentesíti őket a karantén alól. A tehergépjárművek vezetői továbbra is mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól. Számukra csak az online PLF » kitöltése kötelező.

január 14., csütörtök, 09:53
Egyesült Királyság: a tehergépjármű-vezetők PCR-tesztkötelezettsége változatlanul fennáll, ha Nagy-Britanniából Franciaország felé, Belgium felé vagy Hollandiába jönnek (Hollandiában elfogadják a 72 óránál nem régebbi gyorstesztet). Fontos azonban, hogy brit irányba nincs ilyen kötöttség, kifelé tehát nem kell tesztet bemutatniuk. További hivatalos információ található ITT »

január 4., hétfő, 12:40
Egyesült Királyság: új COVID-19 tesztpontok nyíltak a járművezetők számára, akik elhagyják az Egyesült Királyságot. Az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma a tehergépjárművek járművezetőinek további nyolc COVID-19 tesztpontot nyitott meg. Teljes lista »

december 21., hétfő 01:29
Egyesült Királyság 48 órára leáll a forgalom Nagy-Britannia és az EU között! Az Egyesült Királyságban észlelt új típusú koronavírus mutáció miatt » 2020. december 20-án éjféltől leállították a doveri kompforgalmat és az Eurotunnel vasúti szolgáltatásait is. A teljes határzár – amely érinti a közúti áruszállítást is – várhatóan kedd éjfélig marad érvényben. További infó ITT »

december 15., kedd, 14:04
Egyesült Királyság: A legmagasabb készenléti szint lép életbe szerdától Londonban, továbbá a fővárossal északról határos Hertfordshire, illetve a keleti határában fekvő Essex megyék egyes térségeiben december 16-tól (szerda). Bezárnak mások mellett a szálláshelyek és az éttermek, utóbbiak csak elvitelre vehetnek fel rendelést. Zárt terekben tilos minden összejövetel, és szabadtéren is legfeljebb 6 ember tartózkodhat együtt.

december 11., péntek, 11:45
Egyesült Királyság: vezetési- és pihenőidő-könnyítésekkel élhetnek az élelmiszerek és alapvető árucikkek közúti mozgatásában résztvevő gépjárművezetők 2020. december 10 – 30. között. A vezetési és pihenőidőket szabályozó 561/2006/EK-rendelet 8. cikkének (6) bekezdésében foglaltaktól a járművezetők eltérhetnek akkor, ha két egymást követő, csökkentett heti pihenőidőt tartanak kéthetes időszakban, valamint a 6. cikk (3) bekezdésétől is eltérhetnek oly módon, hogy a kétheti max. 90 órás vezetési korlát helyett legfeljebb 99 órát vezetnek. A részletes tudnivalókat hamarosan közzéteszik az európai országok vezetési- és pihenőidő-szabályairól szóló, időnként frissített ec.europa.eu internetes linken (ld. az UK sornál).

november 11., hétfő, 12:16
Az Egyesült Királyságban lakóhellyel nem rendelkező hivatásos gépjárművezetők nem léphetnek be az ország területére, ha a belépést megelőző 14 napban Dániában tartózkodtak vagy Dánián keresztül utaztak. Más országokból érkező hivatásos gépkocsivezetőkre a karantén, vagy a tilalom továbbra sem vonatkozik, de a belépés előtt ki kell tölteni az online formanyomtatványt »!


augusztus 18., kedd, 13:21

Egyesült Királyság: tájékoztató anyag az Egyesült Királyságba történő belépéssel kapcsolatos gyakorlati kérdésekről.

július 08., szerda, 18:34
Az Egyesült Királyságba érkezéskor a személyforgalomban belépni szándékozónak nincs 14 napos karantén kötelezettsége, amennyiben a belépést megelőző 14 napon belül nem tartózkodott az ITT » felsorolt országok egyikében sem. Magyarország jelenleg nincs a kockázatosnak ítélt országok listáján. Ugyanakkor a brit kormány tájékoztatása szerint levonható az Angliába érkezők 14 napos karanténkötelezettségéből az az időszak, amelyet a beutazók közvetlenül érkezésük előtt alacsony koronavírus-fertőzési kockázatúnak minősített országokban töltenek.

A karantén nem vonatkozik a tehergépjármű vezetőkre, de a belépés előtt továbbra is ki kell tölteniük az online formanyomtatványt »!

július 01., szerda, 15:59
Egyesült Királyság
2020. augusztus 1. és 2021. július 1. között – a koronavírus járvány gazdasági hatásait kompenzálandó – nem kell útadót fizetni az Egyesült Királyságban! A brit kormánya a Covid-19 világjárvány következményeit figyelembe véve ezzel a lépéssel enyhíti a vállalkozásokra nehezedő terheket.
Azon vállalkozások, amelyek már megvásárolták 2020-ra a 12 vagy 6 hónapos illetéket, vagy teljes már kifizetett hónapjaik maradtak fenn, a jelzett felfüggesztési időszak alatt a szokásos eljárásokkal visszaigényelhetik az összeget!
Bármilyen kérdés esetén az alábbi elérhetőségek egyikén vehetik fel a kapcsolatot a szolgáltatóval:
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +44 33 0101 3725

június 29., hétfő, 16:05
Egyesült Királyság
A hatóságok több nyelven, köztük magyarul is kiadtak egy útmutatót, a határon való egészségügyi ellenőrzésekről, amely elérhető innen: PDF »
Emlékeztető: június 8-tól az Egyesült Királyságba történő belépés előtt kötelező kitölteni egy formanyomtatványt, amely angol nyelven (a felületen történő regisztráció és a kért adatok megadása után) elérhető a gov.uk oldalró:l ITT »

június 5., péntek, 15:15

Egyesült Királyság: június 8-tól az Egyesült Királyságba történő belépés előtt ki kell tölteni azt a kormányzati formanyomtatványt, amely angol nyelven (a felületen történő regisztráció és a kért adatok megadása után) elérhető erről az oldalról »

A formanyomtatványt csak a belépést megelőző 48 órán belül lehet kitölteni, részletes adatokat kell szolgáltatni a tartózkodásra vonatkozóan. A bejelentő elektronikus változata okostelefonon keresztül is bemutatható!

Felhívjuk Tagjaink figyelmét, hogy a 14 napos karantén-kötelezettség alól továbbra is mentesülnek a hivatásos gépjárművezetők, de a regisztrációs kötelezettség alól nem mentesülnek, minden egyes belépés előtt regisztrálni kell a gépjárművezetőt.

május 25., hétfő, 15:51
Egyesült Királyság: személyforgalomban továbbra is kötelező marad a 14 napos házi karantén, ez alól kivételt képeznek az áruforgalomban részt vevő munkások. Az angol nyelvű tájékoztató elérhető innen »

április 22., szerda, 12:54
Egyesült Királyság: a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó mentességek hatályát 2020. május 31-ig meghosszabbították.

március 22., vasárnap, 17:24
Egyesült Királyság A Közlekedési Minisztérium (DfT) átmenetileg és korlátozottan lazított a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályokon Angliában, Skóciában és Walesben is, 2020. március 23-án, hétfőn 00:01 órától április 21-én, kedden 23.59 óráig.
a. napivezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
b. napiminimum pihenőidő 9 óra.
c. hetivezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát. A teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát.
d. a heti pihenőidő elhalasztása 6-24 órás időszak után, hét 24 órás időszak utánra; DE két rendes heti pihenőidőt vagy egy rendes és egy csökkentett heti pihenőidőt teljesíteni kell
e. 5 óra 30 percvezetési periódus után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.

A járművezetők nem használhatják az a. és a d. relaxációt egyszerre. Ennek célja annak biztosítása, hogy a járművezetők megfelelő pihenést kapjanak. A DfT útmutató INNEN LETÖLTHETŐ>>
Március 23., hétfőtől Londonban az összes úthasználati díjszabási rendszert további értesítésig ideiglenesen felfüggesztenek. Ide tartozik a dugódíj, az ULEZ és a londoni LEZ is.

március 20., péntek, 14:40
Egyesült Királyság Az Infrastruktúra Minisztérium értesítést adott ki az Észak-Írország terület vonatkozásában a járművezetők munkaidőire vonatkozó szabályok enyhítéséről 2020 március 18-án 00.00 órától április 16-án 23:59 óráig, azok számára akik a következő áruféleségek szállításában vesznek részt: élelmiszer, higiéniai felszerelések (személyi ápolás és háztartási papír, takarítás) és gyógyszerek, de csak ha a következő helyekre szállítanak:

- Disztribúciós központ, üzletek
- A gyártótól vagy a szállítóktól az elosztó központig (ideértve a backhaul gyűjteményeket is)
- A gyártótól vagy beszállítóktól a raktárig (vagy a teljesítési központtól)
- Az elosztó központok és a szállítócsatornák között
A kivétel nem vonatkozik azon megrendelésekre, amelyek során a fogyasztó számára közvetlenül szállítanak.

Részletek elérhetők angol nyelven innen: https://www.nidirect.gov.uk/publications/temporary-relaxation-enforcement-drivers-hours-rules

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.