Ma Konrád, Tivadar napja van.

Koronavírus: hírek információk az Egyesült Királyságból és Írországból

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változhatnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Nagy-Britannia vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!


EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÉS ÍRORSZÁG


január 13., csütörtök, 17:40
Nagy-Britannia a koronavírus-járvány által előidézett áruellátási helyzet megkönnyítésére lazítást engedélyezett a hivatásos gépjárművezetők vezetési és pihenőidejének ütemezését illetően. Az 561/2006/EK-rendelet szerinti könnyítés 2022. január 12-én 00 óra 01 perctől február 10-ig (23 óra 59 percig) alkalmazható. Részletek »

január 13., csütörtök, 17:40
Írország: a koronavírus-járvány által előidézett áruellátási helyzet megkönnyítésére szintén lazítást engedélyezett a hivatásos gépjárművezetők vezetési és pihenőidejének ütemezését illetően. Az 561/2006/EK-rendelet szerinti könnyítés (visszamenőlegesen) 2022. január 9-én 00 óra 01 perctől január 30-ig (23 óra 59 percig) alkalmazható. Részletek »

november 22., hétfő, 13:10
Nagy-Britannia: 2021. november 22-től a szigetországban is elfogadják a SinoPharm vakcinát. A tehergépjármű-vezetőknek továbbra sem kell regisztrálniuk, és mentesülnek a tesztelés/átoltottság kritériuma alól is, amennyiben legfeljebb 2 napot tartózkodnak az Egyesült Királyság területén. (Forrás: www.gov.uk...)

július 23., péntek, 12:41
Egyesült Királyság: 2022. július 31-ig felfüggesztik az úthasználati díjakat! A koronavírus helyzet miatt az Egyesült Királyságban felfüggesztették az úthasználati díjak beszedését! A nem Egyesült Királyságban bejegyzett járműveknek 2020. augusztus 1. és 2022. július 31. között nem kell úthasználati díjat fizetni.

Forrás: https://www.gov.uk/government/collections/hgv-road-user-levy

július 20., kedd, 11:50
Egyesült Királyság: a teherforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetők mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben 2 napnál kevesebb időt töltenek az ország területén. Számukra csak az online PLF » kitöltése kötelező. Április 6. óta, ha a hivatásos gépjárművezető 2 napnál hosszabb ideig tartózkodik az Egyesült Királyság területén, az érkezését követő 2., 5. és 8. napon kötelezően el kell végeznie a tesztet. Amennyiben minden nap utazik, úgy minden 3. napon kell a tesztet elvégeztetnie. (Forrás: gov.uk)

A személyforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetők mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól! Számukra csak az online PLF » kitöltése kötelező az országba történő lépés előtt. (Forrás: gov.uk)

március 29., hétfő, 10:28
Egyesült Királyság: a tehergépjárművek vezetői mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben 2 napnál kevesebb időt töltenek az ország területén. Számukra csak az online PLF » kitöltése kötelező. Április 6-tól, ha a hivatásos gépjárművezető 2 napnál hosszabb ideig tartózkodik az Egyesült Királyság területén, az érkezését követő 2., 5. és 8. napon kötelezően el kell végeznie a tesztet. Amennyiben minden nap utazik, úgy minden 3. napon kell a tesztet elvégeztetnie. Forrás: https://www.gov.uk

március 22., hétfő, 12:25
Egyesült Királyság: meghosszabbítva a felfüggesztés időtartamát, az Egyesült Királyságban 2022. július 31-ig nem kell útadót (HGV levy) fizetni az Egyesült Királyságban. A bejelentés a hidak, alagutak díjait nem érinti, azokat változatlanul szükséges fizetni.

március 10., szerda, 15:50
Egyesült Királyság: 2021. március 21-től az áruszállítóknak már nem a manstoni repülőtérre kell menniük, mert ott az eddigi szolgáltatásokat felfüggesztik. 2021. március 21-től (vasárnaptól) a manstoni repülőtéren megszűnik az áruszállítók COVID-19 tesztelése és a vámellenőrzés is. Tesztelésre az „information and advice” (információs és tanácsadó) telephelyeken van lehetőség »).

A belső határellenőrzés Sevingtonban történik »

Az áruszállítók 2021. március 20. (szombat) után ne menjen a manstoni reptérre, mert a szolgáltatások ott megszűnnek!

január 18., hétfő, 10:10
Egyesült Királyság: autóbuszvezetőknek kötelező a tesztelés az Egyesült Királyságba történő belépéskor. A negatív teszt viszont továbbra is mentesíti őket a karantén alól. A tehergépjárművek vezetői továbbra is mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól. Számukra csak az online PLF » kitöltése kötelező.

január 14., csütörtök, 09:53
Egyesült Királyság: a tehergépjármű-vezetők PCR-tesztkötelezettsége változatlanul fennáll, ha Nagy-Britanniából Franciaország felé, Belgium felé vagy Hollandiába jönnek (Hollandiában elfogadják a 72 óránál nem régebbi gyorstesztet). Fontos azonban, hogy brit irányba nincs ilyen kötöttség, kifelé tehát nem kell tesztet bemutatniuk. További hivatalos információ található ITT »

január 4., hétfő, 12:40
Egyesült Királyság: új COVID-19 tesztpontok nyíltak a járművezetők számára, akik elhagyják az Egyesült Királyságot. Az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma a tehergépjárművek járművezetőinek további nyolc COVID-19 tesztpontot nyitott meg. Teljes lista »

december 21., hétfő 01:29
Egyesült Királyság 48 órára leáll a forgalom Nagy-Britannia és az EU között! Az Egyesült Királyságban észlelt új típusú koronavírus mutáció miatt » 2020. december 20-án éjféltől leállították a doveri kompforgalmat és az Eurotunnel vasúti szolgáltatásait is. A teljes határzár – amely érinti a közúti áruszállítást is – várhatóan kedd éjfélig marad érvényben. További infó ITT »

december 15., kedd, 14:04
Egyesült Királyság: A legmagasabb készenléti szint lép életbe szerdától Londonban, továbbá a fővárossal északról határos Hertfordshire, illetve a keleti határában fekvő Essex megyék egyes térségeiben december 16-tól (szerda). Bezárnak mások mellett a szálláshelyek és az éttermek, utóbbiak csak elvitelre vehetnek fel rendelést. Zárt terekben tilos minden összejövetel, és szabadtéren is legfeljebb 6 ember tartózkodhat együtt.

december 11., péntek, 11:45
Egyesült Királyság: vezetési- és pihenőidő-könnyítésekkel élhetnek az élelmiszerek és alapvető árucikkek közúti mozgatásában résztvevő gépjárművezetők 2020. december 10 – 30. között. A vezetési és pihenőidőket szabályozó 561/2006/EK-rendelet 8. cikkének (6) bekezdésében foglaltaktól a járművezetők eltérhetnek akkor, ha két egymást követő, csökkentett heti pihenőidőt tartanak kéthetes időszakban, valamint a 6. cikk (3) bekezdésétől is eltérhetnek oly módon, hogy a kétheti max. 90 órás vezetési korlát helyett legfeljebb 99 órát vezetnek. A részletes tudnivalókat hamarosan közzéteszik az európai országok vezetési- és pihenőidő-szabályairól szóló, időnként frissített ec.europa.eu internetes linken (ld. az UK sornál).

november 11., hétfő, 12:16
Az Egyesült Királyságban lakóhellyel nem rendelkező hivatásos gépjárművezetők nem léphetnek be az ország területére, ha a belépést megelőző 14 napban Dániában tartózkodtak vagy Dánián keresztül utaztak. Más országokból érkező hivatásos gépkocsivezetőkre a karantén, vagy a tilalom továbbra sem vonatkozik, de a belépés előtt ki kell tölteni az online formanyomtatványt »!


augusztus 18., kedd, 13:21

Egyesült Királyság: tájékoztató anyag az Egyesült Királyságba történő belépéssel kapcsolatos gyakorlati kérdésekről.

július 08., szerda, 18:34
Az Egyesült Királyságba érkezéskor a személyforgalomban belépni szándékozónak nincs 14 napos karantén kötelezettsége, amennyiben a belépést megelőző 14 napon belül nem tartózkodott az ITT » felsorolt országok egyikében sem. Magyarország jelenleg nincs a kockázatosnak ítélt országok listáján. Ugyanakkor a brit kormány tájékoztatása szerint levonható az Angliába érkezők 14 napos karanténkötelezettségéből az az időszak, amelyet a beutazók közvetlenül érkezésük előtt alacsony koronavírus-fertőzési kockázatúnak minősített országokban töltenek.

A karantén nem vonatkozik a tehergépjármű vezetőkre, de a belépés előtt továbbra is ki kell tölteniük az online formanyomtatványt »!

július 01., szerda, 15:59
Egyesült Királyság
2020. augusztus 1. és 2021. július 1. között – a koronavírus járvány gazdasági hatásait kompenzálandó – nem kell útadót fizetni az Egyesült Királyságban! A brit kormánya a Covid-19 világjárvány következményeit figyelembe véve ezzel a lépéssel enyhíti a vállalkozásokra nehezedő terheket.
Azon vállalkozások, amelyek már megvásárolták 2020-ra a 12 vagy 6 hónapos illetéket, vagy teljes már kifizetett hónapjaik maradtak fenn, a jelzett felfüggesztési időszak alatt a szokásos eljárásokkal visszaigényelhetik az összeget!
Bármilyen kérdés esetén az alábbi elérhetőségek egyikén vehetik fel a kapcsolatot a szolgáltatóval:
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +44 33 0101 3725

június 29., hétfő, 16:05
Egyesült Királyság
A hatóságok több nyelven, köztük magyarul is kiadtak egy útmutatót, a határon való egészségügyi ellenőrzésekről, amely elérhető innen: PDF »
Emlékeztető: június 8-tól az Egyesült Királyságba történő belépés előtt kötelező kitölteni egy formanyomtatványt, amely angol nyelven (a felületen történő regisztráció és a kért adatok megadása után) elérhető a gov.uk oldalró:l ITT »

június 5., péntek, 15:15

Egyesült Királyság: június 8-tól az Egyesült Királyságba történő belépés előtt ki kell tölteni azt a kormányzati formanyomtatványt, amely angol nyelven (a felületen történő regisztráció és a kért adatok megadása után) elérhető erről az oldalról »

A formanyomtatványt csak a belépést megelőző 48 órán belül lehet kitölteni, részletes adatokat kell szolgáltatni a tartózkodásra vonatkozóan. A bejelentő elektronikus változata okostelefonon keresztül is bemutatható!

Felhívjuk Tagjaink figyelmét, hogy a 14 napos karantén-kötelezettség alól továbbra is mentesülnek a hivatásos gépjárművezetők, de a regisztrációs kötelezettség alól nem mentesülnek, minden egyes belépés előtt regisztrálni kell a gépjárművezetőt.

május 25., hétfő, 15:51
Egyesült Királyság: személyforgalomban továbbra is kötelező marad a 14 napos házi karantén, ez alól kivételt képeznek az áruforgalomban részt vevő munkások. Az angol nyelvű tájékoztató elérhető innen »

április 22., szerda, 12:54
Egyesült Királyság: a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó mentességek hatályát 2020. május 31-ig meghosszabbították.

március 22., vasárnap, 17:24
Egyesült Királyság A Közlekedési Minisztérium (DfT) átmenetileg és korlátozottan lazított a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályokon Angliában, Skóciában és Walesben is, 2020. március 23-án, hétfőn 00:01 órától április 21-én, kedden 23.59 óráig.
a. napivezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
b. napiminimum pihenőidő 9 óra.
c. hetivezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát. A teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát.
d. a heti pihenőidő elhalasztása 6-24 órás időszak után, hét 24 órás időszak utánra; DE két rendes heti pihenőidőt vagy egy rendes és egy csökkentett heti pihenőidőt teljesíteni kell
e. 5 óra 30 percvezetési periódus után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.

A járművezetők nem használhatják az a. és a d. relaxációt egyszerre. Ennek célja annak biztosítása, hogy a járművezetők megfelelő pihenést kapjanak. A DfT útmutató INNEN LETÖLTHETŐ>>
Március 23., hétfőtől Londonban az összes úthasználati díjszabási rendszert további értesítésig ideiglenesen felfüggesztenek. Ide tartozik a dugódíj, az ULEZ és a londoni LEZ is.

március 20., péntek, 14:40
Egyesült Királyság Az Infrastruktúra Minisztérium értesítést adott ki az Észak-Írország terület vonatkozásában a járművezetők munkaidőire vonatkozó szabályok enyhítéséről 2020 március 18-án 00.00 órától április 16-án 23:59 óráig, azok számára akik a következő áruféleségek szállításában vesznek részt: élelmiszer, higiéniai felszerelések (személyi ápolás és háztartási papír, takarítás) és gyógyszerek, de csak ha a következő helyekre szállítanak:

- Disztribúciós központ, üzletek
- A gyártótól vagy a szállítóktól az elosztó központig (ideértve a backhaul gyűjteményeket is)
- A gyártótól vagy beszállítóktól a raktárig (vagy a teljesítési központtól)
- Az elosztó központok és a szállítócsatornák között
A kivétel nem vonatkozik azon megrendelésekre, amelyek során a fogyasztó számára közvetlenül szállítanak.

Részletek elérhetők angol nyelven innen: https://www.nidirect.gov.uk/publications/temporary-relaxation-enforcement-drivers-hours-rules

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.