Ma Adalbert napja van.

Alpesi alagútnyitások és -zárások

2023. augusztus vége óta híradásainkban a fuvarozók nap mint nap olvashattak tudósításokat a nagy alpesi alagutak váratlan nyitásáról-zárásáról. Ezeket a közelmúlt eseményei (földcsuszamlás, sziklaomlás, ezek eltakarítási munkáinak késése, valamint tervezett alagútkarbantartás halasztása és újabb boltozati repedések) idézték elő. A forgalom eresztésének órarendjét mindez meglehetősen megkeverte; különösen, hogy a nyitásokat-zárásokat az egyes alagutak üzemeltetőinek egymással is össze kellett hangolniuk, hogy a járművek ne torlódjanak fel. Legfrissebb összeállításunk a 2023. szeptember 18-án előre látható ütemtervek fényében készült.


Fréjus-alagút (Olaszország-Franciaország):

2023. szeptember 8-án a munkások végeztek a Fréjus-alagútnál az augusztus végi sziklaomlás és földcsuszamlás maradékainak eltakarításával, így az alagutat és az A43-as Maurienne-autópályát meg tudták nyitni. Ez az átjáró járható. A legközelebbi éjjeli, teljes forgalmi zárlat 2023. szeptember 23-24. éjjelén (szombatról vasárnapra) 22:00 órától 02:00 óráig tart. Tovább az alagút üzemeltetőjének honlapjára »


Mont Blanc-alagút (Olaszország-Franciaország):

Az alagút 15 hét hosszúságúra tervezett karbantartását teljesen át kellett ütemezni a Fréjus-nál bekövetkezett sziklaomlás miatt, így szeptember 4-én nem zárták le az alagutat. Helyette 2023. szeptember 18-tól a hónap végéig minden nap éjszakai zárást vezetnek be minden éjjel hétfőtől csütörtökig (22:00 órától 06:00 óráig). Az ütemezett nagykarbantartásra valószínűleg csak októbertől kerül sor, azonban a 15 hetes teljes zár csak 7 hétig fog tartani. Tovább az alagút üzemeltetőjének honlapjára »


Gotthard-alagút (Svájc):

Ez az alagút a világ második leghosszabb közúti alagútja: az olasz-svájci irányú áruforgalom lebonyolítására készült, és észak-déli irányban szeli át a svájci Alpokat, magába foglalva az A2-es autópályát. 2023. szeptember 18-i (hétfői) állapotjelentés szerint megnyitották a forgalom előtt. A forgalom zavartalanul halad. A közlekedőknek csupán éjjeli lezárásokra kell számítaniuk. A 17 km hosszú építményt 2023. szeptember 10-től mindkét irányban azért kellett teljesen lezárni, mert egy hosszú, boltozati repedés mentén betondarabok hullottak az alagútban húzódó A2-es autópályára. A hibát a szakemberek megvizsgálták. A forgalom haladását engedélyezték, azonban 2023. szeptember végén és október elején éjszakai lezárások lesznek a következők szerint: tovább az ezzel kapcsolatos híradásunkra »


Az alagutak forgalmi helyzetéről időről időre értesítjük a fuvarozókat.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.