Ma Hajnalka napja van.

MTI OS - Az ellátási lánc összeomlása várható

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének közleménye

Az önköltséget sem fedező fuvardíjak miatt már nem csak a magyar fuvarozók versenyképessége, hanem működése is veszélybe került! A fuvardíjak emelése, a kormányzat együttműködő beavatkozása nélkül akár tömeges csődök, az ellátási lánc összeomlása várható - néhány hónapon belül!


Az útdíjak drasztikus, a hivatalosan bejelentett 5,8 %-ot többszörösen meghaladó mértékű emelése, az üzemanyagárak növekedése, a kgfb-díjak irreális mértéke, a megállíthatatlan munkabérspirál és munkaerőhiány, a hazai fuvarozási piac védelmének hiányosságai miatt összeomlás közeli helyzet alakult ki az ágazatban. Tisztességes árrés híján sorra állnak le a nehéz-tehergépjárművek, amelyek helyét – hatékony ellenőrzés hiányában – az EU-n kívülről érkező, a szürkegazdaságban tevékenykedő fuvarozók veszik át.


E vállalkozások térnyerésében partnerek azok az árukibocsátók is, akik a nagyobb haszon reményében szemet hunynak a szabálytalanságok felett, megbízást adnak az alacsony árakat kínáló csalóknak. Ez a spekuláció veszélyezteti a hazai fuvarozók foglalkoztatottságát, csökkenti az adóbefizetések mértékét, és jelentős iparűzési adó kiesést okoz az érintett településeknek.


Az MKFE ezért felelős gondolkodásra kéri a logisztikai ágazat szereplőit, felkéri a Kormányt, hogy minden eszközzel védje meg a piacot a csaló külföldi fuvarozókkal szemben! A jelenlegi fuvardíjak mellett az ellátási lánc fenntarthatatlan. Az áruszállításra rakódó terheket közösen kell vállalnia az ellátási lánc szereplőinek!


a közlemény linkje »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.