Ma Zalán napja van.

Belföldi hírek

Koronavírus: minden tudnivaló egy helyen (frissül!)

Az egyes országokra vonatkozó, országokra vagy országcsoportokba rendezett, folyamatosan frissülő  információkért görgessen lejjebb vagy kattintson az Önt érdeklő ország zászlajára!


A magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. Magyarország is visszaállította az ideiglenes határellenőrzést. A határátlépéskor mindenki számára egészségügyi ellenőrzést tartanak. Ez vonatkozik az áruszállítást végző hivatásos gépkocsivezetőkre is. Az egészséges gépkocsivezetők további intézkedés nélkül beléphetnek az országba, és a vezetési és pihenőidő szabályok betartásával bármikor felvehetik a munkát. A jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozásra vonatkozó magatartási szabályainak betartás, és a munkavégzés során előírt védőfelszerelések használata kötelező!


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Szlovák határ: Vámosszabadi és Somoskőújfalu megnyitást javasolja az MKFE az áruszállítók előtt

Az elmúlt napok igazolták, hogy Rajka nem, vagy csak nehezen képes egyedüli határként kezelni az északnyugati desztinációból érkező forgalmat, Hont és Tornyosnémeti pedig földrajzi elhelyezkedésük miatt nem ideális a célirányos (szlovák fel- vagy lerakóra) forgalomnak, esetenként nagy kerülőre és megnöveli a menetidőre kényszerítve a fuvarozókat.

Levélben fordult az IRU Orbán Viktorhoz az áruszállítás zavartalanságának megteremtését sürgetve

Az IRU az EU által is szorgalmazott zöld sávok alkalmazását sürgeti a magyar kormányfőknél. Közben az Európai Tanács tagjai – a 2020. március 26-án tartott nem hivatalos videokonferenciát követően – nyilatkozatot fogadtak el, amely mások mellett a zöld sávokra vonatkozóan is megfogalmaz vállalásokat.

A turizmus jövője — esélylatolgatás az idegenforgalom szereplőivel

Miközben Európa országaiban, s így Magyarországon is javában tart a járvány, a hazai különjárat buszos vállalkozások pedig a kormányzat mentőövére várnak, szakmai berkekben már elkezdődött a járvány utáni időszak magyar turisztikai ágazatának újragondolása, újratervezése. A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal 2020. március 26-án megtartott webkonferenciáján egyesületünk Személyszállítási Tanácsának elnöke, Pencz Zoltán is részt vett. Rövid összeállításunk ebbe enged betekintést.

Járművek forgalomból történő kivonása: a legegyszerűbb út

A járvány okozta gazdasági visszaesés miatt sok buszos és árufuvarozó vállalkozás kényszerül arra, hogy a drasztikusan leapadt megbízások miatt járműveket vonjon ki a forgalomból. Ennek menetét az alábbiakban vázoljuk, és (megyénkénti bontásban) egyben közreadjuk azokat a számlaszámokat, melyekre a járművek forgalomból történő kivonásának 2.300 forintos igazgatási szolgáltatási díja utalandó.

Madárinfluenza egy Bács-Kiskun megyei telepen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2020. március 25-én madárinfluenza-megbetegedést azonosított egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó telepen, ezért kijelölték az ilyenkor szokásos 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. A szállítókra és fuvarozókra csak az érintett település ezen körzetében vonatkoznak bizonyos szabályok.

Előzetes fuvarozói javaslatok az MKIK asztalán

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020. március 10-i Gazdasági Évnyitó rendezvényén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a koronavírus miatti veszteségekre reagálva gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni. A miniszterelnök az akcióterv részleteinek kidolgozásához felkérte az MKIK-t, hogy a gazdasági szereplők visszajelzéseit, javaslatait gyűjtse össze és április végén továbbítsa a Kormánynak.

1. oldal / 247

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.