Ma Adalbert napja van.

Őszi vadveszély az utakon! — Ki fizet a végén?

Általában augusztus végétől október közepéig tart a szarvasok párzási időszaka, amikor ezek az állatok gyakrabban jelennek meg a közutakon. A tapasztalatok szerint ekkor megnő a vadgázolások száma. A dunai árvíz miatt különösen élénk a vadmozgás, mert az állatok élőhelyeit felbolygatta a víz. A szarvassal való ütközés a járműre és annak vezetőjére is veszélyes, hiszen nagytestű, magas állatról van szó, melynek hegyes, kemény agancsa komoly károkat okozhat. A téma a biztosítás és a kárrendezés szempontjából is kényes, hiszen gyakran komoly vita tárgya, hogy a járművezető, a közútkezelő vagy a vadásztársaság felelős-e a vadgázolásért.


Az úton haladva előnyös nagyobb követési távolságot tartani az elöl haladó jármű mögött, így van idő cselekedni, ha az vaddal ütközik, vagy vad miatt vészfékezésre, gyors manőverezésre kényszerül — figyelmeztet honlapján az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága.


Vadgázolás alkalmával bekövetkezett anyagi káros vagy személyi sérüléses baleseteknél számtalan körülményt kell vizsgálni ahhoz, hogy a felelősség megállapítható legyen, azonban az esetek nagy többségében a járművezetőre hárul a felelősség. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mindenesetre semmiképp nem fedezheti a jármű üzembentartójának javítási költségeit, hiszen ez a biztosítás csak olyan esetekre terjed ki, amikor a baleset okozója szintén kgfb-biztosítással rendelkező másik forgalmi résztvevő. Vadgázolásnál ellenben nincs szó másik járműről. Kérdés lehet az is, hogy a vadveszélyt jelezte-e figyelmeztető tábla, a vadgázolás vadászterületen történt-e, felmerült-e sebességtúllépés, egyáltalán lehetett-e számítani állat kiugrására stb. A közútkezelő felelőssége akkor kerülhet szóba, ha a vadgázolás autópályán történt, melyet elvileg vadhálóval kellene védeni. A dunai árvíz miatt különösen Tolna megyében figyeltek meg élénk vadmozgást, ezért az 55-ös főúton bevezetett közlekedési korlátozások feloldásával is figyelni kell a vadakra.


Jogszabályváltozás miatt 2023. július 1-jétől az elütött vad értékét az autósnak kell megfizetnie. A vadásztársaság csak akkor nem lép fel kártérítési igénnyel, ha a közlekedőnek egyértelműen sikerül bizonyítania, hogy az elütött állatot űzték, lőtték vagy hajtották. A vadgázolás közúti baleset, ezért minden esetben hívni kell a 112-es számot, és meg kelll várni a rendőri intézkedést. A helyszínt nem szabad elhagyni, az állatot nem szabad elvinni, mert az lopásnak minősül.


tovább az ORFK-OBB tájékoztatójára »

Címlapképünk illusztráció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.