Ma Lukács napja van.

Szigorított turistabuszos forgalmi rend a Hősök terén

Fontos tudnivaló a budapesti Városliget vonzáskörzetében dolgozó turistabuszos vállalkozásoknak, utazásszervezőknek és buszvezetőknek, hogy a fuvarozói érdekképviseletek kezdeményezésére szigorúbb közlekedési és megállási rend irányadó a Hősök tere környékén 2024 őszétől, hogy az utasok le- és felszállítása mindenkinek gördülékenyen bonyolódhasson.


Miután a Hősök terén az utascserére kijelölt turistabuszos megállóhelyeket egyes buszos vállalkozások járművezetői (főleg külföldiek) az utóbbi időben jogosulatlanul hosszútávú parkolásra használták, ezért ezzel párhuzamosan megszaporodott azok száma is, akik helyhiány miatt a buszaikkal nem tudták szabályosan végrehajtani utasaik fel- és leszállítását, így Hősök terén szabálytalan megállásra kényszerülnek. A NiT Hungary, az MKFE és a Városliget Zrt. ezért május végén egyeztetésre hívták az illetékeseket, hogy hathatós lépéseket tegyenek a helyzet rendezése érdekében. A Városliget Zrt. azóta legyártatta és kihelyezte azokat az új útvonaljelző táblákat, melyek a turistabuszos forgalmi rend követendő alapvonalát ill. utascserére alkalmas állomáshelyeit mutatják.


Évekkel ezelőtt testvérszervezetünk, a NiT Hungary jól elkülönített, kiemelt kocsiállásokat jelöltetett ki az Állatkerti körúton és az Olof Palme sétány elején azért, hogy a Hősök terére érkező turistabuszok rövid megállás idejére fel tudják venni vagy le tudják tenni utasaikat. A dedikált kocsiállások szabályszerű használatára még akkor két magyar-angol nyelvű tájékoztató tábla is elkészült a NiT Hungary finanszírozásában. Az évek során azonban a buszos fegyelem lazult, így 2024-re ezeket a kocsiállásokat többnyire külföldi turistabuszok foglalták el, melyek akár több órát is eltöltöttek ott szabálytalan várakozással. Emiatt az utascserére helyet kereső jóhiszemű buszvezetők nem tudták utasaikat letenni, vagy ha valahol kényszerűségből végrehajtották ezt, azonnal bírságot kaptak.


Közös kezdeményezésünk a kijelölt buszmegállók rendeltetésszerű használatának visszaállítását, valamint a valóban a rendellenesen várakozók bírságolásának előmozdítását célozta. A rendőrség illetékesei egyetértettek velünk abban, hogy a szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, és a szankciók is mindenkire ugyanúgy alkalmazandók, azaz a szabálytalanul várakozókra is. A két fuvarozói szervezet és a velünk szövetséges turisztikai szervezetek szeretnék, ha a Hősök tere környékén a jövőben olyan megállási rend alakulna ki, mely szavatolná a turistabuszok gördülékeny utascseréjét. A Városliget Zrt. hathatós segítségnyújtással a nyáron elkészíttette és kihelyezte a forgalmi rendre vonatkozó iránymutatást ábrázoló táblákat. A forgalmi rend leglényegesebb pontjai:


Az utasfelvétel kijelölt helye az Olof Palme sétány, míg leszállításra a tér átellenes, északi oldalát, az Állatkerti körút elejét lehet használni. A Műcsarnok előtt tilos a várakozás. Rövid távú, 15-20 perces várakozásra északkelet felé, a Hermina úton van lehetőség, több órás parkolásra pedig a Dózsa György út alkalmas (a Kerepesi és Thököly út közötti szakaszon).


Ha a hazai turistabuszos szolgáltató szabálytalanul várakozó magyar vagy külföldi buszos kollégával találkozik, esetleg hazai vagy idegen nyelvű csoport busza parkolásra foglalja a helyet, a járművezetőnek vagy utazásszervezőnek akár magyar, akár angol nyelvű térképet is át lehet nyújtani a lentiek szerint.


TÉRKÉP (HU) »                                        TÉRKÉP (EN) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.