Ma Mária napja van.

Szakmai lobbi

Sok nehézséget okoz az autóbuszos személyszállító vállalkozásoknak, hogy Magyarországon csupán a kéttengelyes buszoknál alkalmazható az 1 tonnás tengelytúlsúly-tolerancia, miközben a hosszított, háromtengelyes és emeletes buszoknál ez a jogszabályi lehetőség nem áll fenn; így a TSM-rendszer a nagyobb járműveket gyakran szankcionálja magas bírsággal. Az MKFE és a NiT Hungary ezért közös levélben fordult Thoroczkay Zsolthoz, a szakminisztérium illetékes főosztályvezetőjéhez egy olyan jogszabálymódosítás érdekében, mely minden autóbusz esetén egységesen lehetővé tenné az 1 tonnás tolerancia igénybevételét.

Sokadik alkalommal hívta fel levélben a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete a NAV és az ORFK illetékeseinek figyelmét a keleti és déli ellenőrzött határszakaszainkon kialakult helyzet tarthatatlanságára. Legutóbb – Ignácz József Péter elnökhelyettes kezdeményezésére – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkárát, valamint az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetőjét tájékoztatta az MKFE főtitkára a keleti és déli ellenőrzött határokon tapasztalt hosszú várakozási időkről. Az ORFK-tól már megérkezett a válasz, amely – a korábbiakhoz hasonló módon – a határállomások működését - rendészeti szempontból – megfelelőnek minősíti, a hosszú várakozási időkért pedig ismét a szomszédos államok hatóságait, továbbá a vámvizsgálatokat és a spedíciós ügyintézést teszi felelőssé.

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt — áll a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete ma kiadott sajtóközleményében. Ma már nem a magyar fuvarozók versenyképessége, hanem a túlélése a tét. A fuvardíjak emelése, és a kormányzat együttműködő beavatkozása nélkül akár tömeges csődök, az ellátási lánc összeomlása várható - néhány hónapon belül!

2018. december 2. és 7. között három határ menti helyszínen – Záhonyban, Sátoraljaújhelyen és Tornyosnémetiben – összesen 35 műszakban tartott kiemelt ellenőrzést a Közúti Közlekedési Ellenőrző Főosztály (KKEF). Az MKFE kezdeményezésére és kérésére szervezett akcióban megfigyelőként részt vehetett az MKFE munkaszervezetének néhány tagja, valamint több MKFE-tag is – nekik ezúton is köszönjük a részvételüket!

Versenyképesség 2.0 csomag újabb tárgyalása zajlott ma le az érdekképviseletek és a hatóságok között. Ezúttal a pályaalkalmassági vizsgálatokat végző Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) vezetői fogadták az MKFE, a NiT és a FUVOSZ képviselőit. A vizsgaközpont elfogadta és támogatja az MKFE javaslatát, amely legfeljebb 14 napra csökkentené a PÁV-vizsgálatokat megelőző várakozási időt, továbbá jelezték, hogy a jövőben a szakvélemények kiadása is azonnal megtörténhet, amennyiben a vizsgaeredmény egyértelműen megállapítható.

1. oldal / 9

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.