Ma Vencel napja van.

Német, cseh, belga, holland, osztrák, lengyel és magyar hóhelyzet

Vörös, vagyis legmagasabb fokozatú meteorológiai riasztást adtak ki Németországban a 2021. február 8–11. közötti rendkívüli hidegbetörés miatt, mely további havazást és erős fagyot hozott Németország középső területére. Az elmúlt három napban 20-60 cm hó hullott, mely újra és újra fennakadásokat okoz a közlekedésben.


Súlyos forgalmi zavarok voltak a német A1-es, A2-es, A4-es, A5-ös, A7-es és A9-es autópályákon; az A2-es sztrádán (Bielefeld közelében) 16 órahosszára teljesen megállt a forgalom, és mintegy 37 km hosszú gépkocsisor torlódott össze keddre virradó éjjel — jelentette 2021. február 9-én a Süddeutsche Zeitung. Legrosszabb a helyzet Thüringia tartományban, Erfurt és Meiningen városának környékén, ahol a hótakaró vastagsága a 65 cm-t közelíti. A helyzetet a rendkívüli hideg nehezíti: kedd éjszakára -17 és -20 C fokig süllyed a hőmérséklet; a derült tájakon -30 C fok is előfordulhat. Csak halaszthatatlan esetben tanácsos útnak indulni. A hivatásos tehergépjárművezetőknek célszerű élelmiszert, takarót és elegendő üzemanyagot betárazniuk.

útviszonyok térképe (verkehrsinfo.de) »

útviszonyok pillanatnyi állapota (ADAC) »

percről percre (wetter.de) »

a trans.info jelentése »

hóvastagság Németország egyes területein (a DWD térképe) »

pillanatnyi hőmérséklet Németországban (idokep.hu) »


 Belgiumban és Hollandiában az utóbbi tíz évben nem láttak a mostanihoz hasonló havazást. Február 7-8-án ezekben az államokban is közlekedési fennakadásokat okozott a Darcy nevű ciklon. Ausztria magasabban fekvő területein hólánc-kötelezettség lépett életbe.


 Vörös, azaz legerősebb fokozatú figyelmeztetés lépett életbe 2021. február 8-án Lengyelország délkeleti területén, ahol a hét első napjaiban 30-40 cm-es hóra kell számítani. Az ukrán-lengyel határhoz közeli térségben várható a legintenzívebb havazás, melyet erős széllökések kísérhetnek. A közlekedőknek leszakadt ágakra, útra dőlt fákra, leszakadt felsővezetékekre és csúszós utakra kell számítaniuk. Február 9-én (keddre virradóra) Lengyelország több részén is megbénult a közlekedés; a legmagasabb fokozatú lavinariasztás van érvényben. A helyzetet a szokatlan hideg is nehezíti: a cseh-lengyel határon -25C fokot mértek február 9-re virradóra.


  Csehországban több helyen fennakadásokat okozott a hirtelen jött havazás. Február 9-én hajnalban több órára megállt a forgalom a Prága és Brno közötti autópályán, mely csak reggelre indult újra. Tovább a cseh utak pillanatnyi forgalmi térképére (dopravniinfo.cz) »

  A nyugati országokban tomboló ciklon előreláthatólag február 11-én (csütörtökön) robban be Magyarország területére; rendkívül erős szél kíséretében. A széllökések sebessége meghaladhatja a 80 km/h-t. Hazai útviszonyok (utinform.hu) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.