Ma Vencel napja van.

Milyen okmányokat kell a tehergépjárművek és buszok fedélzetén tartani?

A gépkocsivezetők és fuvarszervezők munkájának megkönnyítésére az MKFE összeállította a járművek fedélzetén tartandó (szükséges vagy ajánlott) okmányok, dokumentumok listáját (külön a tehergépjárművek, külön a buszok vezetőinek). Igyekeztünk a legnagyobb körültekintéssel összegyűjteni azokat az iratokat, melyeket a saját számlás áruszállítóknak, díj ellenében áruszállítást végző árufuvarozóknak, saját számlás személyszállító autóbuszosoknak, illetve a díj ellenében személyszállítást végző autóbuszosoknak menet közben a jármű fedélzetén kell (vagy tanácsos) tartaniuk.


Reményeink szerint a gyűjtemény megkönnyíti majd a gépkocsivezetők és fuvarszervezőik munkáját, és elősegíti a hatósági bírságok megelőzését.


A lajstromban (az ajánlott kategóriában) olyan tételeket is szerepeltetünk, melyek nem jogszabály által előírt iratok ugyan, ám a rendszeres gyakorlatban az árukibocsátók és címzettek – belső, szervezeti előírásként – rendszeresen kötelezővé teszik azokat, nélküle nem adnak ki vagy nem vesznek át árut, vagy egy-egy hatósági ellenőrzésnél annak felmutatása megelőzheti a kellemetlen jogi hercehurcát.


A felsorolás tájékoztató jellegű; kérjük, hogy minden esetben tájékozódjon a fedélzeten tartandó dokumentumok meglétét előíró jogszabályokról is! Egyes országokban ill. egyes áruféleségeknél egyéb okmányokat is megkövetelhet a hatóság vagy az áru kibocsátója, címzettje, de egyes felsorolt tételektől akár el is tekinthet.


A lenti dokumentumokat egyesületünk teljes tagdíjat fizető tagjai tudják megnyitni felhasználó nevükkel és jelszavukkal.


fedélzeti okmányok áruszállítóknak és árufuvarozóknak »

fedélzeti okmányok személyszállítóknak »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.