Ma Gedeon, Johanna napja van.

Beléphet személyforgalomban is Magyarországra a hivatásos gépkocsivezető

Az MKFE és a NiT Hungary kezdeményezése alapján, valamint az EU „zöld sáv” ajánlásának figyelembevételével 2020. május 11-én kihirdette az ORFK az államhatár személyforgalomban történő átlépése során irányadó új szabályokat, amelyek egyebek mellett lehetőséget biztosítanak a hivatásos gépkocsivezetők számára is a határ személyforgalomban történő átlépésére, karantén kötelezettség nélkül. Az új eljárásrend 2020. május 13-án 00.00 órakor lép hatályba. A kérelem adatainál a listás kiválasztás alatti szövegboxban a lent jelzett két indok valamelyikét kell megjelölni, minden ettől eltérő esetben a rendőrség a kérelem elutasítása mellett dönthet!


A Magyar Közlönyben megjelent különös méltányossági jog gyakorlási rendjéről szóló 194/2020 (V. 11.) Korm. rendelet, illetőleg a Hivatalos Értesítő 26. számában az ehhez kapcsolódó ORFK-határozat szerint különös méltányolást érdemlő esetekben beléphet magyar és nem magyar állampolgár is személyforgalomban, karanténkötelezettség nélkül Magyarországra. Ilyen eset többek között a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiinduló pontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés.

Az ügyintézés ügyfélkapu/cégkapus regisztrációval, illetve regisztráció anélkül is megtehető, de kizárólag elektronikus úton. A kérelem részeként munkáltatói igazolást kell becsatolni, aminek a határlépéskor a személyforgalomban érkező gépjárművezetőnél kell lenni.

Kitöltendő rendőrségi űrlap: ugyintezes.police.hu/web/guest/uj-ugy-inditasa (államhatáron történő beutazáshoz méltányossági kérelem ügytípust kell kiválasztani a lenti ábra szerint).

FIGYELEM! A kérelem adatainál a listás kiválasztás alatti szövegboxban az alábbi két indok valamelyikét elegendő megjelölni, minden ettől eltérő esetben a rendőrség a kérelem elutasítása mellett is dönthet.

Különös méltányossági ok:

  • a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiinduló pontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás,
    vagy
  • a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés


Munkáltatói igazolás minta a személyforgalomban történő beléptetés méltányossági eljárásához
INNEN» letölthető.


Meghatalmazás (ha a gépkocsivezető helyett munkaadója jár el) »


Külföldi állampolgárok személyforgalomban történő belépésének, tranzitálásának gyakorlati szabályai»

Az ANNEX3 szerinti (EU-s belső határok átlépéséhez) ajánlott munkáltatói igazolásminta letölthető innen:
 PDF »




A beutazásokkal kapcsolatos általános tájékoztatót az információs vonalakon (06 (80) 277 455; 06 (80) 277 456; 1818) vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kaphatnak.


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.