Ma Emma napja van.

Karácsonyi és újévi kamionstop Magyarországon (2022)

...november 4-től elkezdődött a kevésbé szennyezők téli mentessége

A korábbi évek gyakorlata szerint november 4-től idén is kezdetét vette a magyar utakon a nemzetközi forgalomban közlekedő, kevésbé szennyező (EURO-3-4-5-6-os tehergépjárművek) téli mentessége, így a karácsonyi ünnepek környékén nekik nem kell tekintettel lenniük a kamionstopra. A szennyezőbbekre és/vagy belföldön közlekedőkre azonban egész télen szombatonként (ünnepnap előtt) 22:00 órától vasárnaponként (ünnepnapon) 22:00 óráig vonatkozik a kamionstop.


2022 év végén az alábbiak szerint alakul a nehéz-tehergépjárművek közlekedésének korlátozási időszaka Magyarországon:

2022. december 24. (szombat) 22:00 órától » december 26. (hétfő) 22:00 óráig
(az EURO-3-4-5-6-os, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik azonban minden irányban haladhatnak)

2022. december 31. (szombat) 22:00 órától » 2023. január 1. (vasárnap) 22:00 óráig
(az EURO-3-4-5-6-os, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik azonban minden irányban haladhatnak)


A TÉLI MENTESSÉGRŐL — November második hétvégéjétől tehát már él a kevésbé szennyező, nemzetközi forgalomban közlekedő járművek téli mentessége, ezért a kamionstop rájuk nem vonatkozik! Ilyen járművekkel egy-egy nemzetközi fuvarfeladat akár el is indítható Magyarországról télen a kamionstop alatt.


ÁLTALÁNOS KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Kamionstop alkalmával teljes alapvető mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a közlekedési korlátozásoknál vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).


ÉLELMISZEREK ÉS EGYÉB MENTESSÉGEK — Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (nemzetközi menet- ill. fuvarlevélen angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


HUMANITÁRIUS SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNYOK — Szintén mentességet élvez a humanitárius szervezet kezdeményezése alapján humanitárius jellegűként kezelt küldemények szállítását végző legalább EURO 3-as besorolású tehergépjármű; de júliusban és augusztusban csak akkor, ha nem érinti a rendelet 3. mellékletében felsorolt útvonalakat (ld. fent, a hazagurulásnál). A vezetőnek menetokmányként itt is mindig a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


kamionstop alá eső szállítások külön engedélyeztetése (2. alfejezet)»


KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁSOK EURÓPÁBAN — 2022. DECEMBER »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.