Ma Konrád, Tivadar napja van.

A magyar-ukrán vegyesbizottsági ülésen is napirendre vetették az érdekképviseletek a záhonyi határ problémáit

A kisfilmekkel» is alátámasztott problémafelvetések», és az idén februárban az MKFE által szervezett magas szintű kétoldalú találkozót» követően – a tagi visszajelzések tapasztalataira hivatkozva – a héten lezajlott magyar-ukrán vegyesbizottsági ülésen is napirendre vetették az érdekképviseletek a záhonyi határátkelő problémáit. A találkozón a felsorolt aggasztó jelenségekre az ukrán társegyesületünk, az ASMAP elnökhelyettese reagált.


2020. szeptember 6-án megküldött levelében Szabó Kálmán tagtársunk hívta fel a figyelmet arra, hogy a záhonyi határátlépés újra problémákat okoz a fuvarozók számára. A levél IDE» kattintva teljes terjedelmében olvasható.

Az MKFE, a NiT Hungary és a FUVOSZ egyetértésével közösen kérte a kérdés napirendre vételét a magyar-ukrán vegyesbizottsági ülésen. Az ülés 4. napirendi pontjában ennek megfelelően az érdekképviseletek tételesen felsorolták a problémákat, és tájékoztatást kértek az ukrán féltől, hogy milyen intézkedéseket tettek eddig, és milyen intézkedésekre számíthatnak a fuvarozók a jövőben.

A felvetésekre az ASMAP elnökhelyettese, Jurij Kucsinszkij reagált, aki egyrészt jelezte, hogy a felsorolt problémákkal már a februári ungvári találkozón» is szembesültek, ezek mindegyikével tisztában van az ASMAP is. Kucsinszkij a várakozási időkre vonatkozóan hozzátette: az nem csak Záhonynál jelent gondot, a többi ukrán határon is torlódásokról számolnak be a fuvarozók, néhány helyszínen jelenleg is általános a 2-3 napnál hosszabb várakozási idő.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy az MKFE által szervezett hatoldalú februári találkozót követően történtek szerkezeti átalakulások a záhonyi határon, és új vezetőt jelöltek ki az állomásra. Emlékeztetett arra, hogy a februári egyeztetések eredményeként a két vámhivatal általános normát fogadott el arra, hogy 24 óra alatt hány kamiont kell vámkezelniük. A magyar érdekképviseleti jelzésekre reflektálva ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy újabb megbeszélést kezdeményeznek az ukrán vámhatóságokkal, valamint Ukrajna Legfelsőbb Tanácsánál is fel fogják vetni ezeket a kérdéseket. Hozzátette, hogy az ukrán belügyminisztériumban a határkérdések rendezésére megalakult munkacsoportban már napirenden van az elektronikus határregisztrációs (ügyfélhívó) rendszer ügye, amely megoldást jelentene a sort kikerülő járművek kiszűrésére. A terminál díjakra vonatkozóan ugyanakkor ismét megerősítette, hogy nincs megkülönböztetés, ugyanazt a díjat fizeti minden fuvarozó.

A vegyesbizottsági ülésen végül a tárgyaló felek javaslatot tettek arra, hogy az illetékes ukrán és magyar minisztériumok egy újabb ülés keretében vitassák meg a két ország közötti határforgalmi kérdéseket.

 

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.