Ma Bánk, József napja van.

Vámcertifikát kiállítása TIR-es járművekhez

A vámzár alatt közlekedő, TIR-fuvarozásra felkészített járművekhez alkalmassági bizonyítvány (vámcertifikát) kiállítását kell kérni a NAV-tól. TIR-igazolvány fedezete alatt ugyanis csak olyan járművel szabad fuvarozást végezni, melyről a vámhatóság — előre egyeztetett helyszíni szemle keretében — fényképekkel ellátott alkalmassági bizonyítványt állít ki.


Az egyedi alkalmassá nyilvánítási eljárást a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója, vagy valamelyikük képviselője kezdeményezi az arra rendszeresített nyomtatványon. Az ügyintézést a jármű tulajdonosának székhelye szerint illetékes NAV Megyei Adó- és Vámigazgatóságánál kell megkezdeni.


Az eljárás keretében a hatóság a vámcertifikát kiállításával voltaképpen tanúsítja: a jármű raktere műszakilag tökéletesen zárható, oda árut betenni vagy onnan kivenni nem lehet. A hatóság a tehergépjármű ellenőrzését a TIR Egyezmény mellékleteiben foglalt általános szabályok szerint végzi el, melynek során meggyőződnek arról, hogy az a TIR Egyezmény 2. számú mellékletében közölt általános érvényű műszaki előírásoknak, paramétereknek megfelel.


Az alkalmassá nyilvánítást követően szerelhető fel a járműre a TIR-tábla, amely a vámhatóság előtt mintegy garanciaként is szolgál. A 250 x 400 mm méretű TIR-táblákat a jármű elejére és hátuljára kell feltenni. A TIR felirat latin nagybetűinek 200 mm magasaknak kell lenniük. A felirat kizárólag kék alapon fehér színű lehet.


A vámcertifikátot általában két éves érvényességi időre állítják ki. A dokumentum eredeti példányát mindig a jármű fedélzetén kell tartani.


Egyesületünknél megvásárolható az alkalmassági bizonyítván űrlapja 36 Ft+áfa áron Bócz Magdolna értékesítési csoportvezetőnél (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.