Ma Emma napja van.

Koronavírus: hírek információk Szlovákiából és Csehországból

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Csehország és Szlovákia vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt egyéni védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

SZLOVÁKIA                                                         cseh hírfolyam: ld. Szlovákia alatt ↓


március 24., szerda, 09:50
Szlovákia: feloldja a közlekedési korlátozást 2021. április 2-án és 5-én a nehéz-tehergépjármű-forgalom előtt, azonban a kamionstop alól csak azok a nemzetközi fuvarozók mentesülnek, akiknek Szlovákiában van a fel- vagy lerakóhelyük. (Április 4-én azonban teljes tilalom lesz!) Hivatalos tájékoztatás »

március 17., szerda, 13:20
Szlovákia: bár a lakóhelyen kívül eddig is mindenhol kötelező volt az orrot és a szájat teljesen fedő maszk, de nyilvános zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben 2021. március 8-tól, épületek beltereiben pedig március 15-től már csakis FFP2 típusú, szelep nélküli arcmaszkot lehet használni! (Kivétel a nem lakott területek, ha ott biztosítható az 5 m feletti távolságtartás idegen, nem egy háztartásban élő személyektől.) Forrás: Konzuli Szolgálat

február 19., péntek, 08:55
Szlovákia: szlovák társegyesületünk tájékoztatása, továbbá a szlovák Egészségügyi Minisztérium és a szlovák Belügyminisztérium tájékoztatása » szerint a tesztkötelezettség továbbra sem vonatkozik a hivatásos gépjárművezetőkre a Szlovákiát érintő nemzetközi fuvarfeladatok teljesítés közben. A szlovák tájékoztatás szövege:

3. Výnimky z izolácie a preukázania sa negatívneho testu stále platia napríklad pre posádku nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, kritická infraštruktúra, osoby potrebujúce liečbu či diagnostiku a podobne. Bližšie podmienky prekročenia hraníc v takýchto prípadoch sú bližšie definované vo vyhláške

(Fordítás: 3. A negatív teszt bemutatására és a karanténra vonatkozó előírások továbbra sem  érvényesek például az áruszállító személyzetre, a mentőkre, a temetkezési szolgálatokra, a kritikus infrastruktúra személyzetére, a kezelésre vagy diagnózisra szoruló személyekre és további hasonló kategóriákra. A határátlépés részletesebb feltételeit ezekben az esetekben a rendelet tovább határozza meg.)

A vonatkozó szlovák jogszabály 4. §-a szerint a tehergépjármű-vezetőknek az annex-3 nevű európai formanyomtatvány használata javasolt, ezért kérjük, ezt minden érintett gépkocsivezető számára készítsék el. Az annex-3 nyomtatvány megnyitható szlovák vagy angol nyelven.

Forrás: https://www.health.gov.sk/Clanok?Hlavna-sprava-COVID-19

január 4., hétfő, 14:40
Szlovákia feloldja a közlekedési korlátozást 2021. január 6-án (Vízkereszt napján) a nehéz-tehergépjármű-forgalom előtt, azonban a kamionstop alól csak azok a nemzetközi fuvarozók mentesülnek, akiknek Szlovákiában van a fel- vagy lerakóhelyük. Hivatalos tájékoztatás: (minv.sk) »

december 24., csütörtök, 14:37
Szlovákia engedélyezi, hogy 2020. december 24-25-26-án, valamint január 1-jén és 6-án a területén haladhasson a nehéz-tehergépjármű-forgalom. A kamionstopot azért oldják fel északi szomszédunknál, hogy a doveri kikötőből késésben lévő kelet-közép-európai kamionsofőrök akadálytalanul haladhassanak hazájuk felé. Hivatalos tájékoztatás: (minv.sk) »


december 17., csütörtök, 12:17
Szlovákia December 19-én (szombat) reggel 5 órától egész napos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt Szlovákiában. A tiltás nem vonatkozik a munkába járásra (munkavégzésre, így a tehergépjárművezetőkre sem), valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. Szombattól az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzlet bezár. Az intézkedés legalább 3 hétig marad érvényben. A szálláshelyek csak olyan vendéget fogadhatnak, aki 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet tud felmutatni.

november 17., szerda, 08:15
Szlovákia Kamionstop mentesség: felfüggesztik a november 17-i közlekedési korlátozásokat azoknak a szomszédos országokból érkező, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépjárműveknek, amelyeknek a rendeltetési helye (lerakóhely vagy telephely) Szlovákiában található.
Forrás: szlovák közlekedési tárca»

november 12., csütörtök, 15:55
Szlovákia Ideiglenes vezetési- és pihenőidő szabály könnyítések léptek életbe Szlovákiában 2020. november 11-től 2020. december 10-ig terjedő hatállyal:
- maximális napi vezetési idő 9 óra helyett legfeljebb 11 óra lehet,
- maximális heti vezetési idő 56 óra helyett legfeljebb 60 óra lehet,
- maximális két heti vezetési idő 90 óra helyett legfeljebb 96 óra lehet,
- a 45 perces pihenő kivétele legfeljebb 5,5 óra vezetési idő után is lehetséges,
- a napi pihenőidő 11 óráról legfeljebb 9 órára csökkenthető 2020. december 10-ig.

október 16., péntek, 08:23
Szlovákia
Új óvintézkedések léptek életbe október 15-én Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezésére: országszerte kötelező a szájmaszkok viselése a köztereken is. A szabálysértőkre akár 1600 eurós büntetést is kiszabhat a hatóság.

július 10., péntek, 14:31

Szlovákia A szlovákiai határátkelőhelyekre és azok közvetlen közelébe pénteken délután 15.00 órától szombaton 15.00 óráig ismét kivonulnak a rendőrök, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartani, annak érdekében, hogy megvizsgálják az országba belépők betartják-e a járványügyi intézkedéseket. Torlódásra lehet számítani!

július 08., szerda, 18:41
Szlovákia Szlovákia az egészségügyi kockázatok alapján osztályozza az COVID-19 vírus által fertőzött országokat. A személyforgalomban érkezők, akik a belépést megelőző 14 napos időszakban olyan országba látogattak », amelyet nem tekintek biztonságosnak, a határon történő belépéskor 96 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkezniük

A teherfuvarozásban résztvevők mentesülnek a fenti rendelkezés alól.

június 11., csütörtök, 14:58
Szlovákia: 2020. június 11-től Szlovákia minden határszakaszát megnyitja, kivétel a Lengyelországgal közös szakaszt.

Szlovákia-Lengyelország közös határán az ellenőrzéseket előreláthatólag június 26-ig végzik, addig a következő átkelőket lehet használni:

        Trstená-Chyžné
        Vyšný Komárnik-Barwinek

június 5., péntek, 17:18
Szlovákiában június 7-én, vasárnap engedélyezett a 7,5 tonna feletti nehéztehergépjárművek közlekedése. (Forrás)

május 28., csütörtök, 13:30
Csehország és Szlovákia: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 22., péntek, 12:02
Szlovákia: a szlovák kormány június 26-ig meghosszabbítja a határellenőrzést.

május 8., péntek, 14:20
Szlovákia: a szlovák kormány 2020. május 27-ig meghosszabbította határellenőrzési intézkedéseit (a határátkelőhelyek lenti listája változatlan marad).

május 4., hétfő, 13:31
Szlovákia: újabb határátkelőket nyitottak meg hétfőn!

Tornanádaskánál az ingázó munkavállalók és a környéken működő vállalatok számára indították el a forgalmat.

A bánrévei átkelőt pedig már nemcsak magyar-szlovák kétoldalú forgalomban használhatják a kamionok és teherautók, hanem cseh és lengyel szállítási célpontok esetében is. Forrás: koronavirus.gov.hu

április 22., szerda, 11:58
Szlovákia: a szlovák kormány úgy határozott, hogy május 7-ig meghosszabbítja a határellenőrzést.

Vezetési és pihenőidőkre vonatkozó mentességek 2020. május 31-ig:

• a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
• a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát
• a teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát
• 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezetők legalább 45 perc folyamatos szünetet kötelesek tartani
• a napi kötelező pihenőidő 9 óra

április 17., péntek, 20:44
 Szlovákia Újabb két hétre meghosszabbították a hétvégi közlekedési korlátozási tilalom feloldását Szlovákiában, ennek megfelelően a 2020. április 19-i és az április 26-i vasárnapokon lehet nehéztehergépjárművekkel közlekedni.
Forrás: Szlovák Közlekedési Minisztérium»


április 7., kedd, 16:20

 Szlovákia: április 7-én a szlovák kormány úgy határozott, hogy átmenetileg újból bevezeti a határellenőrzést 2020. április 8-tól április 17-ig. Ebben az időszakban Szlovákiába csak az alábbi határátkelőhelyeken lehet belépni és az országból kilépni:

Szlovákia – Ausztria:

        • Pozsony - Jarovce - Kittsee (autópálya)
        • Pozsony - Jarovce - Kittsee (régi út)
        • Pozsony - Petrzalka - Berg
        • Moravský Svätý Ján – Hohenau

Szlovákia – Magyarország:

        • Bratislava Čunovo (Dunacsún) – Rajka (autópálya)
        • Medveďov – Vámosszabadi
        • Komárno – Komárom
        • Štúrovo – Esztergom
        • Šahy – Parassapuszta
        • Slovenské Ďarmoty – Balassagyarmat
        • Šiatorská Bukovinka – Salgótarján
        • Kráľ – Bánréve
        • Milhosť – Tornyosnémeti (I/17 számú út)
        • Milhosť – Tornyosnémeti cesta (R4 számú út)
        • Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely

Szlovákia – Csehország:

         • Svrčinovec – Mosty u Jablunkova
         • Makov – Bílá-Bumbálka
         • Horné Srnie – Brumov-Bylnice
         • Drietoma – Starý Hrozenkov
         • Moravské Lieskové – Strání
         • Lysá pod Makytou – Střelná
         • Vrbovce – Velká nad Veličkou
         • Brodské – Břeclav
         • Holíč – Hodonín
         • Skalica – Sudoměřice

Szlovákia – Lengyelország:

         • Trstená – Chyžné
         • Vyšný Komárnik – Barwinek

A zöld sávok változatlanul érvényben maradnak.

Közlekedési korlátozások alóli mentesség: eltörölték az ünnepi közlekedési korlátozásokat a 3,5 t feletti tehergépjárművek esetén április 10-én, 12-én és 13-án. (Forrás: IRU)

március 31., kedd, 13:31
 Szlovákia - Magyarország Az MKFE által tegnap kezdeményezett két határ mellett további kettő átkelő is megnyitásra kerül április 1-én 06:00-tól a tehergépjármű forgalom előtt, azzal a megkötéssel, hogy tranzit forgalmat nem bonyolítanak, csupán a két ország valamelyikébe irányuló szállítás célra engedélyezett az átlépés.
Az új átkelők: Vámosszabadi, Somoskőújfalu, Bánréve, Sátoraljaújhely

március 28., szombat, 21:48
Szlovákia - kamionstop feloldás. Két hétvégére – március 29. és április 5. – feloldotta Szlovákia a tehergépjárművek hétvégi közlekedési korlátozását.

március 28., szombat, 11:28

Szlovákia A március 27-én kialakult torlódások csökkenése és a helyzet normalizálódása miatt újra megnyitották a szlovák-magyar határokat a 7,5t feletti gépjárművek előtt.

március 27., péntek, 18:32
A Szlovák Köztársaság, a magyar-szlovák határokon feltorlódott kamionsorok miatt a mai napon, 2020. március 27-én azonnali hatállyal elrendelte, hogy valamennyi, Magyarországgal határos határátkelőhelyen csak olyan tehergépjárműveknek engedélyezi az átlépést, ami élelmiszert, egészségügyi ellátást, humanitárius segélyt, vagy élő állatot szállít. Szlovákiából továbbra is ki lehet lépni. A korlátozás határozatlan ideig érvényes! A szlovákiai lerakóhelyre történő szállítás továbbra is engedélyezett, a korlátozás a tranzit forgalomra érvényes.

március 18., szerda, 17:27
Szlovákia ideiglenesen és korlátozott mértékben enyhíti a vezetési és pihenőidőket azon járművezetők számára, akik áruk belföldi és nemzetközi szállításában vesznek részt, március 19-től április 17-ig.
A szabályok:
A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
A heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát.
A teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát.
5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.
napi kötelező pihenőidő 9 óra

március 18., szerda, 17:27
  Szlovákia: a szlovákiai teherforgalom számára ajánlott útvonalak és határátkelők térképe INNEN>> letölthető
(Forrás: www.minv.sk)

március 13., péntek, 09:08
 Szlovákiában március 13-án (pénteken) korlátozásokat rendeltek el a határátkelőkön – tudatta az ORFK. Személyforgalomban csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok (szlovák útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatniuk) vagy akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. AZ MTI közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal, aki arról tájékoztatta, hogy „a politikai döntés szerint” az országban dolgozó, de a külföldi környező településeken élő emberek munkavállalási célú beutazását nem akarják megszüntetni, a pontos szabályokon dolgoznak. A kamionos közlekedést - az ellátás folyamatos biztosítása érdekében - nem korlátozzák - tájékoztatott a szlovák  államtitkár.

március 12., csütörtök, 15:40
Szlovákiában bevezetik az ellenőrzést a határátkelőkön, elrendelik a kötelező 14 napos karantént minden külföldről szlovák földre érkezőnek, bezárják az összes iskolát és óvodát minimum 14 napra, korlátozzák a nemzetközi vonat- és buszközlekedést, a nemzetközi teherforgalmat azonban továbbra is engedélyezik.




CSEHORSZÁG


február 25., csütörtök, 16:21
Csehország: 2021. február 25-től csak FFP2 maszk, vagy ennél hatékonyabban szűrő maszkok használata megengedett, és egyben a maszkhasználat továbbra is kötelező Csehországban.

Vezetési és pihenőidőkre vonatkozó mentességek: 2021. február 14-én 00.00 órától 2021. március 15-én éjfélig:

  • maximális napi vezetési idő 9 óra helyett legfeljebb 11 óra lehet,
  • maximális heti vezetési idő 56 óra helyett legfeljebb 60 óra lehet,
  • a napi pihenőidő 11 óráról legfeljebb 9 órára csökkenthető,
  • a heti pihenőidő elhalasztása az előző heti pihenőidő végétől számított hét (hat helyett) 24 órás időszak utánra.
    Forrás: Cesmad Bohemia»

február 18., csütörtök, 11:25
Csehország: a cseh minisztérium hivatalos honlapja megerősíti a Covid-tesztre vonatkozó korábbi információinkat. A teherforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetőknek, akik Csehországon keresztül tranzitálnak Németországba (német tranzit és célforgalom esetén is), a Cseh Köztársaságba való belépés előtt az antigén- vagy PCR-teszt negatív eredményét kell bemutatnia. A teszt a cseh területre való belépés előtt legfeljebb 36 órával készülhet. További információ »

február 16., kedd, 17:12
 A cseh-német határon változatlanul folyik azok tesztelése, akik szlovák, cseh és tiroli területen jártak az elmúlt 10 napban. (ld. a németországi bejegyzésünket). A legnagyobb áruforgalmat bonyolító határátkelőkhöz elkezdtek hangár-sátrakat és boxkonténereket telepíteni; ezekben lehetőség van a gyorstesztek elvégzésére. A kamionsofőröket a dokumentáció elkészülte után engedik tovább. Covid-tesztpontok a cseh-német határon »

február 14., vasárnap, 12:48
Csehország: 2021. február 14-én éjféltől Csehország negatív COVID-19 tesztet követel meg minden olyan hivatásos gépjárművezetőtől, aki tranzit céllal halad át Csehországon, az úticélja pedig Németország. A cseh hatóságok 36 óránál nem régebbi negatív Covid-19 tesztet követelnek, elfogadják mind a PCR, mind a gyors antigén tesztek eredményét, feltéve, hogy akkreditált laboratórium végezte azokat. Cseh igazolásminta itt. Magyarországi akkreditált tesztelőhelyek listája »

február 4., csütörtök, 15:35
Csehország: Németországhoz hasonlóan Csehország is online regisztrációs rendszer vezet be. Ezek az intézkedések nem érintik a teherforgalomban közlekedőket és a hivatásos gépjárművezetőket, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják munkakörüket. Erre alkalmas nyilatkozat a Bizottság által kiadott Annex III nevű melléklet »

december 27., vasárnap, 12:00
Csehország Vasárnaptól ismét országos kijárási korlátozásokat, illetve éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe este 9 és reggel 5 óra között. Köztereken legfeljebb ketten találkozhatnak. Csak az élelmiszerboltok és a patikák tarthatnak nyitva. A szigorú járványügyi szabályok egyelőre január 10-ig lesznek érvényben.

december 26., szombat, 12:32
Csehországa vezetési- és pihenőidő szabályainak ideiglenes könnyítésével segíti a Doverből hazafelé tartó kamionsofőröket. A könnyítések 2020. december 24-én 00:00 órától 2021. január 3. 23:59 óráig érvényesek. Ezek szerint a fenti tizenegy napon Csehországban a napi pihenőidő 11 óráról legfeljebb 9 órára csökkenthető. Halasztható a heti pihenőidő (azaz a heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig nem feltétlenül kell megkezdődnie), valamint a 45 óránál hosszabb pihenőt a vezetőfülkében is el szabad tölteni. A vonatkozó szabályoktól való eltérési lehetőségekről a cseh szakminisztérium írásos anyagot » küldött. Analóg tachográfnál a korong hátoldalára, digitális műszernél pedig a kézi adatbeviteli lehetőséggel, valamint kinyomaton a nyomtatás hátoldalán meg kell jeleníteni a rendes vezetési- és pihenőidőtől való eltérés helyszínét és okát. (Célszerű feltüntetni a „Dover” szót, mert azt minden ország hatóságának munkatársa érteni fogja.)

december 15., kedd, 13:52
Csehország December 18-án (péntek) újra megszigorítják az óvintézkedéseket Csehországban: visszatér az éjjeli kijárási tilalom, a vendéglők bezárnak, és kötelező továbbra is a maszkok viselete a belső és külső tereken egyaránt.

november 30., hétfő, 14:44
Csehország: Csütörtöktől megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, az arcmaszkok általános használata azonban továbbra is érvényben marad. Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben.

november 23., hétfő, 10:31
Csehország: Miközben december 12-ig szükségállapot van érvényben, a javuló adatok alapján a cseh kormány arról döntött, hogy november 23-tól meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje, az éjjeli kijárási tilalom 21:00 óra helyett 23:00 órakor lép életbe.

november 12., csütörtök, 15:45
Csehország: november 9-től Csehország újabb, a magyar állampolgárokat is érintő korlátozásokat vezet be, de teherforgalomra a korlátozások nem vonatkoznak!

• tesztre van szükség a belépéshez, vagy ennek hiányában kötelező karanténba vonulni.

• a piros kategóriából - így a magyar állampolgároknak – érkezőknek a csehországi belépésüket megelőzően elektronikusan regisztrálni szükséges www.prijezdovyformular.cz

• a regisztrációt a (csehországi) tartózkodási helyük szerint illetékes tisztiorvosi szolgálat vissza kell igazolja. A visszaigazolást kinyomtatva a határon a belépéskor, fel kell tudni mutatni.

Kivételek a beutazási nyomtatvány kitöltése és a PCR teszt elvégzése, ill.bemutatása alól:

• piros besorolású országban történt 12 óránál rövidebb tartózkodás az utóbbi 14 napban
• ingázó munkavállalók (szomszédos országok vonatkozásában);
• diákok (szomszédos államok vonatkozásában) - sürgős egészségügyi, családi, munkahelyi vagy üzleti indok miatt történő, 12 órát meg nem haladó beutazás és tartózkodás esetén;
• tranzit a Cseh Köztársaság területén keresztül, ha nem haladja meg a 12 órát

Forrás: konzuliszolgalat.kormany.hu

október 6., kedd, 10:20
Csehország: online utas-lokátor rendszer alkalmazását vezette be Csehország is, de a regisztráció csak személyforgalomban kötelező. A teherforgalomban belépőkre, illetve a személyforgalomban belépő hivatásos gépkocsivezetőkre nem vonatkozik a regisztrációs kötelezettség.

Teherforgalomra vonatkozó szabályok: a teherforgalom zavartalanul haladhat.

Személyforgalomban belépő hivatásos gépkocsivezetőkre vonatkozó szabályok: ajánlott az Európai Bizottság által elkészített formanyomtatvány kitöltött változatát bemutatni, amellyel igazolható, hogy kritikus fontosságú szolgáltatást végeznek. A formanyomtatvány angolul letölthető innen »

Személyforgalomra vonatkozó szabályok: belépés előtt ki kell tölteni az alábbi linken elérhető online formanyomtatványt: https://plf.uzis.cz

További információ elérhető angol és cseh nyelven itt »

július 10., péntek, 11:51
Csehország A cseh hatóságok emlékeztetnek mindenkit – ide értve a tehergépjárművek vezetőit is –, hogy továbbra is szükség van a cseh határátlépéshez az Európai Bizottság nyilatkozatmodelljének (Annex3) kitöltött változatára.
Az angol nyelvű dokumentum elérhető innen (PDF) »  (gépjárművezetők esetében „X”-el jelölendő: a driver of a heavy goods vehicle HGV)

július 07., szerda, 18:46
Csehország Aktuális belépési szabályok Csehország területére személyforgalomban: PDF »

július 01., szerda, 15:56
Csehország Személyforgalom: brit és EU polgárok beutazhatnak a Cseh Köztársaságba negatív koronavírus teszt nélkül is, illetve az utazás céljának indoklására sincs szükség. A még hatályos belépési korlátozások és a karantén intézkedések nem vonatkoznak a nemzetközi teherforgalomra. Részletek ITT » találhatók.

május 19., kedd, 15:55
Csehország: nem hosszabbították meg a veszélyhelyzetet Csehországban, így a közlekedési korlátozások 2020. május 19-től a megszokott módon érvényben lesznek. A korlátozásokról tájékozódjon az AutóKözlekedés magazin mellékletéből.

április 30., csütörtök, 10:48
Csehország: a cseh társegyesület szerint ajánlott a gépjárművezetőknek, hogy tartsák maguknál a Bizottság nyilatkozatmodelljének kitöltött változatát. Az angol nyelvű verzió elérhető innen (PDF) »

        (gépjárművezetők esetében „X”-el jelölendő: a driver of a heavy goods vehicle HGV)

április 30., csütörtök, 09:52
Csehország: a cseh kormány április 29-én meghosszabbította a veszélyhelyzetet 2020. május 17-ig, azonban semmi más nem változik most.

április 15., szerda, 12:51
Csehországban elrendelték minden cseh ki-, és belépő állampolgár regisztrációját a határellenőrzési pontokon. Mivel a rendőrségnek regisztrálnia kell a cseh állampolgárokat, és be kell olvasniuk úti okmányaikat, a várakozási idők hosszabbak lettek, és torlódások alakultak ki.

A cseh társegyesület kérte az illetékes hatóságokat, hogy a torlódások elkerülése érdekében ezt a gyakorlatot függesszék fel, és gyorsabb megoldással vegyék nyilvántartásba az állampolgárokat.

március 27., péntek, 19:04
Csehország Előzési tilalmat vezettek be március 19-től, 60 napos időszakra a D1, D2, D5, D8 és D11 autópálya határ előtti szakaszára: a határátkelőhelyek irányában a 3,5 tonnát meghaladó tehergépjárműveknek tilos az előzés, az ott várakozó kamionsor melletti elhaladás is!
A tilalom alól kivételt képeznek az alábbi árukat szállító járművek:
- romlandó áruk (ha a jármű vagy járműszerelvény rakományterületének legalább fele romlandó áru),
- élő állatok,
- üzemanyag benzinkutak számára.
- postai küldemények.
- orvosi és biológiai anyagok, gyógyszerek és azok gyártásához szükséges anyagok.

A korlátozás a következő útszakaszokra vonatkozik:
- A D1 autópálya a 366 300 km-től (a határ irányába).
- A D2 autópálya 35 000 km-től (a határ irányába).
- A D5 autópálya a 136 300 km-től (a parkolás irányába).
- D8-as autópálya a 86 900 km-től (a határ irányába), és a határtól a 88 200 km-ig  (Prága irányába).

március 22., vasárnap, 14:51
Csehország A cseh társegyesület tájékoztatása szerint a cseh-szlovák határon kritikus helyzet alakult ki, mivel a gépjárművezetők a jobboldali sávban veszik ki a 45 perces pihenőidejüket, ezzel akadályozva a határátkelő forgalmát. A cseh rendőrség kiemelten felkéri a magyar gépjárművezetőket, hogy kihasználva a pihenőidők és vezetési időkre vonatkozó szabályok lazítását a 45 perces és egyéb pihenőidőt inkább késleltessék, és máshol töltsék el, így hozzájárulva a határforgalom akadálymentesítéséhez.

március 17., kedd, 11:56
Csehország: a cseh-lengyel és a cseh-német határokon kötelező testhőmérséklet mérést vezetett be a cseh hatóság - többnyire mindenkit meg is mérnek -, ezrét a határátlépés ideje nagyban megnőtt, torlósára kell számítani.

március 16., hétfő, 15:06
Csehország: a cseh közlekedési tárca ideiglenes és teljes toleranciát hirdetett a járművezetők vezetési és pihenőidejének betartására vonatkozóan, minden áruféleségre. A mentesítés 2020. március 16-án 00.00 órától hatályos, 30 napra.
Forrás: CESMAD BOHEMIA

március 15., vasárnap, 10:01
Csehország: a nemzetközi árutovábbítást továbbra sem érintik a korlátozások, de csak a nagyobb határátkelőhelyeket lehet igénybe venni:

osztrák-cseh határ: Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě Mikulov
német-cseh határ: Strážný, Pomezí n.O., Rozvadov, Folmava, Žel. Ruda, Krásný Les, H.Sv. Šebestiána.

A kamionstop Csehországban ideiglenesen (visszavonásig) felfüggesztve!

március 13., péntek, 13:26
Csehország is lezárja határait március 16-án (hétfőn) 00:00 órától. Külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől tehát nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után pénteken Prágában. A korlátozások – az MTI korábban közzétett közleménye szerint nem érintik a kamionos teherszállítást, illetve a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint egészségügyi dolgozókat, de a közutakon egészségügyi ellenőrzésre minden határátkelőnél és az ország más pontjain is számítani kell. Csehországban eltörölték a hétvégi kamionstopot is. A rendelkezés visszavonásig érvényes. Részletek ».

március 12., csütörtök, 15:55
Csehországban is szükségállapotot hirdettek március 12-én, csütörtökön 14:00 órától. A rendelkezés harminc napig lesz érvényben. Betiltották a sport- és kulturális rendezvényeket, és korlátozzák a vendéglátóhelyek éjszakai látogatását. Az egyes „kockázatosnak” ítélt országokból történő beutazásra vonatkozó tiltás nem érinti a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint az egészségügyi dolgozókat.

Kockázatos országok: Kína, Dél-Korea, Irán, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország, Svájc, Svédország, Norvégia, Hollandia, Belgium, Dánia és Franciaország

március 12., csütörtök, 13:33

Jan Hamacek cseh belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy március 13-án (pénteken) éjféltől szigorú ellenőrzést vezetnek be a cseh-német és cseh-osztrák határon. Hozzátette, hogy Csehországban is küszöbön áll a veszélyhelyzet kihirdetése.


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.