Ma Jakab, Kristóf napja van.

Külföldi hírek

Részbeni vízummentességet ad Belorusszia

Belorusszia úgy határozott, hogy 2024. július 21-től december 31-ig vízummentességet vezet be 35 ország — köztük Magyarország — állampolgárai számára. Főszabály szerint a belépéstől számítva legfeljebb 30 napig lehet így tartózkodni az ország területén, és egy naptári éven belül maxiumum 90 napot. Fontos megkötés, hogy EU-s állampolgárok viszont Oroszország felé nem haladhatnak tovább közúton.

Bolgár kamionstop pénteken is egyes utakon

Bulgária meghosszabbította a hőség miatt elrendelt 20 tonna feletti kamionstopot, melyet az aszfaltburkolat védelme érdekében a nappali órákra élesítenek egyes megyék némely útszakaszain. Az eredetileg 2024. július 13. óta minden egymást követő napon alkalmazott nappali kamionstop még július 19-én (pénteken) is érvényben lesz 13:00 és 21:00 óra között egyes megyékben.

Gázolajlimit-javaslat unión kívüli fuvarozókra

Gázolajlimit-javaslat unión kívüli fuvarozókra

Kezdeményezzük a harmadik országból belépő járművek teljes üzemanyagmennyiségének felülvizsgálatát

 Az MKFE hivatalos levélben hívta fel a PM és az ÉKM államtitkárainak a figyelmét, hogy a jelen állás szerint 2024. június 30-ig érvényben lévő EU és Ukrajna közötti közúti megállapodás az ukrán versenytársak látványos térnyerését hozta, hiszen az engedélykötelezettség részleges megszüntetésével a korábbiakhoz képest jóval könnyebben hozzáférnek az uniós fuvarfeladatokhoz. Az ukrán fuvarozók árelőnye az üzemanyagárban is tetten érhető, hiszen jelentős árkülönbség van a magyar és ukrán árszint között. Az uniós szabályokat és néhány tagállami gyakorlatot figyelembe véve korlátozni lehetne a harmadik országból Magyarországra belépő járművek adó- és vámmentesen behozható üzemanyagmennyiségét.

Osztrák buszos útdíj: 2025-től kedvezőbb külsőköltségdíj

Ausztria előre jelezte, hogy 2025. január 1-jétől az úthasználati díjat illetően 25%-kal kedvezőbben veszik figyelembe az M2 vagy M3 járműkategóriába sorolt buszok útdíjának külsőköltségdíj (szén-dioxid) elemét. Fontos tehát, hogy a buszos személyszállítók ellenőrizzék addig az osztrák útdíjszolgáltatónál lejelentett járműkategória-besorolásukat.

Hőség Romániában: csütörtökre is meghosszabbítják a kamionstopot!

 Romániában a rendkívüli hőség miatt 2024. július 13-ra elrendelt kamionstopot minden nap, egészen július 18-ig (csütörtökig) meghosszabbították egyes megyékben. A nappali kamionstopot az időjárás függvényében tovább is meghosszabbíthatják! A szállító-fuvarozó vállalkozások gépjárművezetői csak éjszakánként tudják teljesíteni feladataikat. A nehéz-tehergépjárművek forgalmát az utak aszfaltburkolatának védelme érdekében, a nyomvályúsodás megelőzése miatt korlátozzák. Közzétettek ugyanakkor egy internetes, interaktív térképet is, melyen a kamionsofőrök alkalmas megálló- és parkolóhelyet böngészhetnek maguknak.

Okos tachográffal való utólagos felszerelés — IRU monitoring

Ahogyan arra már régóta figyelmeztetünk », a második verziójú okos tachográf (ST2 vagy Gen2v2) fokozatos bevezetése nemcsak az Európai Unióban elsőként forgalomba helyezett nehéz-haszongépjárműveket érinti (2023. augusztus 21-től), hanem 2024-2025-ben minden, az EU-ban nemzetközi uniós forgalomban részt vevő, 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárműben le kell cserélni a tachográfot. Autóbuszokban is, 9 fő fölött. Az átállás első hónapjaira jellemző készülékhiány ma már nem tapasztalható, a gyártók és a műhelyek az érdeklődés hiányára panaszkodnak. Az IRU a helyzetet rendszeresen monitoringozza.

Szlovén útdíjemelés 2024. július 15-től

Szlovén útdíjemelés 2024. július 15-től

 A szlovén útdíjszolgáltató hivatalos tájékoztatása szerint 2024. július 15-től egységesen 6,76%-kal emelkednek a 3,5 tonna feletti járművekre alkalmazott díjtételek.

1. oldal / 249

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.