Ma Előd napja van.

Külföldi hírek

Üzemszünet a francia Delta-T vámrendszernél

Informatikai karbantartás és rendszerátállás miatt üzemszünetet tart a franciaországi Delta-T-vámrendszer. Az árutovábbítási nyilatkozatok kezelésére alkalmas online vámszolgáltatás 2024. október 25-én este áll le, és csak október 28-án indítják újra.

SENT-változások Lengyelországban

SENT-változások Lengyelországban

2025-ben változások lépnek életbe a SENT-rendszernél, mely a Lengyelország területén végrehajtott nemzetközi árufuvarozáshoz szükséges. Jelen állás szerint SENT-regisztrációt abban az esetben szükséges csinálnia a fuvarozónak, amennyiben a szállított áru alapján SENT-köteles fuvarfeladatról van szó ». 2025. január 1-jétől a regisztrációs kötelezettség kibővül, és uniós fuvarozó esetében akkor is meg kell tenni, ha harmadik országból Lengyelországba vagy Lengyelországból harmadik országba történik a szállítás. A rendelet korábban még előírta, de a 2024. október 17-i módosítás eredményeként az uniós fuvarozónak mégsem kell majd a kabotázs szállításaikat regisztrálniuk.

Korlátozás, sorompó és bírságolás a belgiumi Vilvoorde-viadukton

Mint nyáron jeleztük, 2024. augusztus 9-től (péntektől) nagyvolumenű, nyolc éven át tartó felújítási munkálatok kezdődtek a belgiumi Vilvoorde-viadukton, mely a forgalmas brüsszeli körgyűrű északi szektorának része. A munka első ütemének másfél évig tartó szakaszában az építményen minden hétvégén megtiltották a 3,5 t össztömeg feletti járművek közlekedését Zaventem felé. A súlykorlátozás buszokra is vonatkozik! Mivel a tilalom elrendelése utáni hétvégeken azt tapasztalták, hogy még mindig sokan figyelmen kívül hagyják a korlátozást, ezért 2024. augusztus 23-tól 178 eurós bírságot rónak ki a rendelkezés megszegőire, 2024. október 18-tól pedig hétvégente 3 méteres magassághatároló sorompót alkalmaznak az érintett útszakaszon.

Kétfaktoros MOL-kártyahitelesítés egyes nyugat-európai országokban

Fontos tudnivaló a MOL-MKFE-üzemanyagkártyát használó vállalkozásoknak, hogy a megnövekedett számú visszaélések miatt — a kártyahasználók biztonsága érdekében — a MOL bevezette a kétfaktoros hitelesítési kártyahasználati lehetőséget a németországi, luxemburgi, hollandiai, francia és belga kutakon. Erről az olajtársaság adott hírt 2024. október 15-én.

Marokkói fuvarfeladatok iránti igényfelmérés tagjaink körében

Marokkói fuvarfeladatok iránti igényfelmérés tagjaink körében

Ön érdeklődne a marokkói fuvarok iránt?

A közelmúltban megkereste egyesületünket a Marokkói Királyság Nagykövetsége, amely Marokkó közlekedési tárcájával és az ÉKM-el egyeztetve azt az igényt jelezte felénk, hogy a marokkói fuvarozóknak további magyarországi engedélyekre lenne szükségük. Az MKFE álláspontja szerint paritás alapon történhet csere, azaz a magyar kontingens kimerülése esetén jöhet szóba kölcsönös engedélycsere. Az adatok viszont azt mutatják, hogy a magyar-marokkói szállításra felhasználható bilaterális engedélymennyiség nagyobb részét a magyar vállalkozások fel sem vették.

Kufstein: szakaszos átengedés a német-osztrák határon (2025/I. negyedév)

A tiroli kormány közzétette, hogy a kamionosok 2025 első negyedévében mely napokon számíthatnak szakaszos átengedésre Kufsteinnél. Az osztrák A12-es autópályán az elmúlt öt év gyakorlatához hasonlóan ugyanis 2025-ben is számos olyan napot jelöltek ki, amikor szakaszolva engedik a 7,5 tonna feletti tehergépjárműveket. A „Dosierkalender” nevű naptáras táblázat azért hasznos a fuvarszervezőknek, mert előre megtudhatják, mikor kell hosszabb menetidővel számolniuk; ezeken a napokon ugyanis általában jelentősebb torlódások alakulnak ki az áteresztősorompók előtt. Az első negyedévben 7 nap lesz érintett a szakaszos átengedésében Kufsteinnél.

Őszi útlezárások Anglia délkeleti részén (2024)

Délkelet-Angliában, Kent megyében 2024 őszén több helyen is útlezárások várthatók karbantartási munkálatok miatt, melyek jelentősen érintik a szigetországból a kontinensre, illetve Európából Nagy-Britanniába tartó fuvarokat. Az érintett útszakaszok közé tartoznak az A20-as, A21-es, M2-es és M20-as autópályák, illetve a dartfordi átkelő hídja és két alagútja is.

IQ-kártyás gázolajárak Európa 20 országából

IQ-kártyás gázolajárak Európa 20 országából

Aktuális árközlés csak MKFE-tagoknak!

Együttműködő partnerünk, az osztrák IQ Card Vertriebs GmbH kedvező tankolási konstrukciók mellett biztosít üzemanyagkártyát. Az MKFE Szolgáltató Kft. egyedüli magyar képviselőként igyekszik összekötő kapocs lenni tagjaink és az IQ Card között. Az üzemanyag-felhasználó MKFE-tagoknak kedvező, hogy a jelenlegi bizonytalan világgazdasági helyzetben már egy hétre előre tudhatják, hogy milyen áron tankolhatnak IQ-kártyájukkal Európa 20 országában. Használjon Ön is IQ-kártyát az MKFE-n keresztül!

1. oldal / 255

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.