Ma Lujza napja van.

Koronavírus: minden tudnivaló egy helyen (frissül!)

Az egyes országokra vonatkozó, országokra vagy országcsoportokba rendezett, folyamatosan frissülő  információkért görgessen lejjebb vagy kattintson az Önt érdeklő ország zászlajára!


A koronavírus-járvány nyár végi kiújulása miatt 2020. szeptember 1-jétől a magyar kormány beutazási szigorításokat rendelt el, november 11-től pedig újra veszélyhelyzetet hirdetett 90 napos időszakra. A belföldi és nemzetközi árufuvarozás a működő határátkelők figyelembevételével zavartalan. A munkavégzéshez megkívánt védőfelszereléseket használni kell. Személyforgalomban (további intézkedésig) fő szabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek be Magyarország területére, a személyforgalomban utazó magyar állampolgároknak pedig 10 napos házi karantént kell letölteniük (a korábbi 14 helyett), vagy két negatív teszteredeményt kell készíttetniük Magyarországon. A kijárási korlátozás alatt használható munkáltatói igazolásminta lejjebb görgetve több nyelven is letölthető. Részletek a lenti hírfolyamunkban.


A hivatalos kormányzati tájékoztatókat a koronavirus.gov.hu oldalon teszik közzé.

Cikkünk folyamatosan frissül!


A fenti linken folyamatos frissül a határátkelőhelyek listája. A kis ikonokra való kattintás ad információt arról, hogy mely határátkelőhelyeken haladhat a forgalom, és milyen feltételekkel.

munkáltatói igazolás (kitölthető formanyomtatvány elérhető innen)

AZ ANNEX3 (EU-S BELSŐ HATÁROK ÁTLÉPÉSÉHEZ) ÉS KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSJHOZ AJÁNLOTT MUNKÁLTATÓI IGAZOLÁS LETÖLTHETŐ:
magyarul
      angolul        németül      más nyelveken

ÉJSZAKAI KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS ALATT HASZNÁLANDÓ MUNKÁLTATÓI IGAZOLÁS HIVATÁSOS GÉPKOCSIVEZETŐK MUNKÁBA JÁRÁSA, MUNKÁBÓL HAZATÉRÉSE VAGY MUNKAVÉGZÉSE CÉLJÁBÓL

KÜLFÖLDI GÉPKOCSIVEZETŐK SZEMÉLYFORGALOMBAN TÖRTÉNŐ HATÁRÁTLÉPÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ÜGYINTÉZÉS INDÍTÁSA »


OIF ÜGYFÉLFOGADÁS 2020. JÚNIUS 15-TŐL »


⇓ FRISSÜLŐ HÍRFOLYAM - TOVÁBBI ORSZÁGINFÓKÉRT GÖRGESSEN LEJJEBB ⇓

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!


Magyarország

MAGYARORSZÁGON ismét ÉRVÉNYBEN VAN a kamionstop!


március 1., hétfő, 16:00
Magyarország: a kormány 2021. március 16-ig meghosszabbította a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet hatályát.

február 1., hétfő, 17:15
Magyarország:  a kormány 2021. március 1-ig meghosszabbította a 2020. november 11-től elrendelt járványügyi intézkedéseket, melynek leglényegesebb pontja, hogy este 20:00 és hajnali 05:00 óra között kijárási tilalom van érvényben. Az intézkedések továbbra sem érintik a teherforgalomban közlekedőket, viszont vonatkoznak mindazon hivatásos gépjárművezetőkre, akik az ország területén személyforgalomban közlekednek, rájuk a munkavállalókra érvényes szabályok irányadók. A munkavállalók változatlanul munkáltatói igazolással igazolhatják, ha éjszaka közforgalomban vesznek részt, vagy közterületen tartózkodnak.

december 7., hétfő, 14:00
Magyarország:  Orbán Viktor bejelentése alapján a kormány 2021. január 11-ig meghosszabbította a 2020. november 11-től elrendelt járványügyi intézkedéseket, melynek leglényegesebb pontja, hogy este 20:00 és hajnali 05:00 óra között kijárási tilalom van érvényben. Az intézkedések továbbra sem érintik a teherforgalomban közlekedőket, viszont vonatkoznak mindazon hivatásos gépjárművezetőkre, akik az ország területén személyforgalomban közlekednek, rájuk a munkavállalókra érvényes szabályok irányadók. A munkavállalók változatlanul munkáltatói igazolással igazolhatják, ha éjszaka közforgalomban vesznek részt, vagy közterületen tartózkodnak. További részletszabályok várhatóan a Magyar Közlönyben jelennek majd meg a késő esti órákban.

november 26., csütörtök, 09:25
Magyarország: a kormány 2021. február 1-jéig meghosszabbította az ideiglenes határellenőrzést. [Jogszabályi háttér: 519/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosításáról]

november 26., csütörtök, 09:20
Magyarország: a szakminisztérium a november 28-29-i hétvégétől újra életbe lépteti hazánkban a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozást. A kamionstopot az ilyenkor szokásos téli menetrend szerint kell alkalmazni. Részletek »

november 13., péntek, 15:20
Magyarország: a szakminisztérium feloldotta hazánkban a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozást. A magyarországi úthálózaton minden belföldi és nemzetközi nehéz-tehergépjármű közlekedhet, így a járványhelyzetben is biztosítható az ország folyamatos áruellátása. A könnyítés visszavonásig érvényes. Fontos! A mentesség csak a kamionstopot érinti, a vezetési és pihenőidőket továbbra is tartani kell!!! Részletek »

november 11., szerda, 09:31
Magyarország:  2020. november 11-től 90 napos időre veszélyhelyzetet rendeltek el. Az új intézkedések továbbra sem érintik a teherforgalomban közlekedőket, viszont érintik mindazon hivatásos gépjárművezetőket, akik az ország területén személyforgalomban közlekednek, rájuk a munkavállalókra érvényes szabályok vonatkoznak.

Teherforgalom:

A teherforgalom zavartalanul haladhat. A határon egészségügyi ellenőrzést végezhetnek. A határátkelést az EU bármelyik országában megkönnyíti az Európai Bizottság által készített Annex III nevű melléklet, amelyet az EU bármely hivatalos nyelvén letölthet az alábbi linkről. Kérjük, mindig legyen a gépkocsivezetőnél a kitöltött példány!

A nemzetközi tehergépjárművek vezetőinek tehát legalább két igazolást kell maguknál tartani: az egyik a magyar kijárási tilalom alól ment fel, a másik a határátlépéseket könnyíti (annex III):

1. AJÁNLOTT MUNKÁLTATÓI IGAZOLÁS NEMZETKÖZI HATÁRÁTKELÉSHEZ LETÖLTHETŐ:
magyarul
      angolul        németül      más nyelveken

2. MUNKÁLTATÓI IGAZOLÁS

Hivatásos gépjárművezető „személyforgalomban” való közlekedése:

Kijárási korlátozás (20:00-05:00-ig) alóli mentesség

Munkavégzés céljából a kijárási tilalom alatt is lehet köztereken tartózkodni, de igazolni kell, hogy a munkahelyre jutás, a munkahelyről való haza jutás vagy bármely más, a munkavégzéshez szükséges tevékenységet folytat. A mintaként használható igazolás letölthető a hivatalos oldalról».

Hivatásos gépjárművezető szálláshelyen való tartózkodása

Munkavégzés vagy gazdasági tevékenység céljából a hivatásos gépjárművezetők igénybe vehetnek szálláshelyeket. Tartózkodásuk célját az MKFE által elkészített alábbi nyilatkozattal igazolhatják:

SZÁLLÁSHELYEN TARTÓZKODÁS IGAZOLÁSA a koronavírus járvány idején:

letölthető nyilatkozat minta (pdf) »

Határforgalom

Az új szabályok nem érintik a határon történő személyforgalmat. A magyar állampolgárságú hivatásos gépkocsivezetők továbbra is mentesülnek a karantén alól, amennyiben igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából hagyták el az országot. A nem magyar állampolgárságú gépkocsivezetők a határ 30 km-es zónájába karantén nélkül beléphetnek, ahol legfeljebb 24 órát tartózkodhatnak. Minden más esetben méltányossági kérelmet kell előterjeszteni. A kijárási korlátozás időszakában (20:00-05:00-ig) a határátlépés is a munkáltatói igazolás birtokában lehetséges!

KÜLFÖLDI GÉPKOCSIVEZETŐK SZEMÉLYFORGALOMBAN TÖRTÉNŐ HATÁRÁTLÉPÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ÜGYINTÉZÉS INDÍTÁSA »

A különleges jogrend ideje alatt alkalmazandó szabályok IDE» kattintva olvashatók.

Fontos, hogy a kijárási korlátozás (20:00 óra és 05:00 óra között) alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés (vagy munkából történő hazatérés, munkahelyre történő utazás), amelyet azonban igazolni szükséges, továbbá az üzletek nyitva tartásának korlátozása nem vonatkozik az üzemanyagtöltő állomásokra, azok továbbra is a megszokott rendben működhetnek. Figyelem, a töltőállomások saját döntésük alapján módosíthatják a nyitva tartási rendjüket, ezért minden esetben tájékozódjon az Ön által használt kutak működési rendjéről! (A MOL tájékoztatása egyes töltőállomásainak módosított működéséről »). A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, illetve mostantól a 10 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések saját hatáskörben közterületen is kötelezővé tehetik a maszkviselést.

november 10., kedd, 10:10
Magyarország: a járványhelyzet további súlyosbodása miatt a kormány újabb szigorításokat vezet be. November 11-én (szerdán) 00:00 órától meghosszabbodik az éjszakai kijárási korlátozás. Esténként 20:00 óra és hajnali 05:00 óra között csak munkavégzés céljából, onnan hazafelé tartva vagy azzal összefüggésben szabad az utcán tartózkodni. Az új szigorítások a teherforgalomban közlekedőket nem érintik. A szigorítások egyelőre 30 napig lesznek érvényben.

november 4., szerda, 10:40
Magyarország: a járványhelyzet súlyosbodása miatt 2020. november 4-i hatállyal a kormány — a tavaszi gyakorlathoz hasonlóan — rendkívüli jogrendet vezetett be, veszélyhelyzetet rendelt el. A szigorítások a tehergépjármű-forgalmat nem érintik. A gépkocsivezetők is zavartalanul tudnak dolgozni, mert a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletben 00:00 és 05:00 óra között elrendelt éjszakai kijárási korlátozás nem terjed ki:

                a) munkavégzés céljából
                b) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
                c) a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
        történő mozgásra.

Településeink áruellátását tehergépjárművel végzőknek könnyebbség, hogy a veszélyhelyzet idejére országszerte felfüggesztették a parkolási díjat. A helyi közutak, a helyi önkormányzatok tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, valamint az országos közutak, az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek járművel történő, várakozási célú használatáért várakozási díjat tehát nem kell fizetni a veszélyhelyzet alatt.

október 30., péntek, 11:45
Magyarország: a 2020. október 29-i Magyar Közlönyben a kormány a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020 (VIII. 30.) Korm. rendelet hatályát 2020. december 1-jéig meghosszabbította. A szabályok ennek értelmében változatlanok maradnak november végéig.MAGYARORSZÁG
További hírek Magyarországról ITT »OLASZORSZÁG
További hírek Olaszországról ITT »AUSZTRIA
További hírek Ausztriáról ITT »


  
SZLOVÉNIA, HORVÁTORSZÁG, SZERBIA, MONTENEGRÓ
További hírek Szlovéniáról, Horvátországról, Szerbiáról és Montenegróról ITT »SZLOVÁKIA, CSEHORSZÁG
További hírek Szlovákiáról és Csehországról ITT »


 
NÉMETORSZÁG, BELGIUM, HOLLANDIA, LUXEMBURG, SVÁJC
További hírek Németországról, Belgiumról, Luxemburgról, Svájcról ITT »


 
SPANYOLORSZÁG, PORTUGÁLIA, FRANCIAORSZÁG
További hírek Spanyolországról, Portugáliáról és Franciaországról ITT »


   
OROSZORSZÁG, UKRAJNA, FEHÉROROSZORSZÁG
További hírek Oroszországról, Ukrajnáról és Fehéroroszországról ITT »


 
ÉSZTORSZÁG, LETTORSZÁG, LITVÁNIA
További hírek Észtországról, Lettországról és Litvániáról ITT »LENGYELORSZÁG
További hírek Lengyelországból ITT »TÖRÖKORSZÁG
További hírek Törökországból ITT »EGYESÜLT KIRÁLYSÁG
További hírek az Egyesült Királyságból ITT »


 
DÁNIA, SVÉDORSZÁG, NORVÉGIA, FINNORSZÁG
További hírek: Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország ITT »


  
ROMÁNIA, BULGÁRIA, MOLDÁVIA, GÖRÖGORSZÁG, ALBÁNIA, MACEDÓNIA
További hírek: Románia, Bulgária, Moldávia, Görögország, Albánia, Macedónia ITT »EURÓPAI UNIÓ - BRÜSSZEL

További hírek: Európai Unió - Brüsszel ITT »


   
ÜZBEGISZTÁN, KAZAHSZTÁN, TÜRKMENISZTÁN, AZERBAJDZSÁN, GRÚZ, KIRGÍZ, MONGÓLIA
További hírek Üzbegisztánról, Kazahsztánról, Türkmenisztánról, Azerbajdzsánról, Grúziáról, Mongóliáról ITT »FORGALMI TÉRKÉPEK

FORGALMI TÉRKÉPEK — A koronavírus miatt elrendelt forgalomkorlátozásoknál is hasznos támasz lehet a fuvarszervezőknek az egyes európai országok pillanatnyi közlekedési helyzetét mutató interaktív, online  térképtárunk » .

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.